Nosači zvuka s pjesmama izvorne pjevačke skupine “Kraljice Bodroga”

Kraljice Bodroga 1Petnaest izvornih narodnih pjesama na nosaču zvuka pod nazivom “Alaj piva šokica”, a u izvedbi izvorne ženske pjevačke skupine “Kraljice Bodroga”,  čine djelić iz bogatoga narodnog glazbenog nasljeđa Hrvata u Vojvodini, nasljeđa koje je često nedovoljno poznato i zatomljeno. Njihove su baštinice i „čuvarice” Šokice iz Monoštora, pitomoga mjesta u Bačkoj, okruženog vodama i šumama. Pjesme su ove šokačke Hrvatice nekada pjevale u različitim prilikama – na divanima, po ćoškova, na korzi, na igrankama, uz narodne i vjerske običaje…, te ih kao narodnu popudbinu prenosile s koljena na koljeno.

Kraljice Bodroga 2

 

Tijekom 2014. godine, u nakladi od 1000 primjeraka, izašao je drugi nosač zvuka „Kraljica Bodroga“ pod nazivom „Faljen Isus, Divice!“ s 15 pjesama šokačkih Hrvata iz Monoštora posvećenih Blaženoj Djevici Mariji. Renomirana ženska pjevačka skupina „Kraljice Bodroga“ Kulturno-umjetničkog društva Hrvata „Bodrog“ iz Monoštora na ovom, drugom po redu nosaču zvuka, predstavlja se izborom vokalne glazbene građe sačinjenog od takozvanih marijanski pisama, koje su posvećene Blaženoj Djevici Mariji.

„Kraljice Bodroga” je izvorna ženska pjevačka skupina koja  djeluje pri mjesnom Kulturno-umjetničkom društvu Hrvata „Bodrog”. Monoštoračke Šokice s ponosom čuvaju kako uspomene na prošla vremena, tako i ljepotu narodnoga pjevanja. Vjerne glazbeno-pjevačkoj tradiciji svojega mjesta, „Kraljice Bodroga” predstavljaju jednu od najprepoznatljivijih stanica na sceni tradicijske kulture Hrvata u Vojvodini.Kraljice Bodroga 3 Pjevačku skupinu čine žene u dobi od 18 do 77 godina. Ovakav raspon godina članica pjevačke skupine „Kraljice Bodroga“ pokazuje kako je vokalna tradicija veoma živa, te ju Monoštorci trebaju i dalje poticati i njegovati, napose među mlađim naraštajima, kako bi se šokačka pisma sačuvala. Upravo spoj različitih generacija daje pravu sliku nekadašnjeg pjevačkoga života u Monoštoru, ali i tradicije koja i danas živi u srcima i glasovima članica ove ženske pjevačke skupine.

Počimalje:

Marijana Šeremešić, rođena Šuvak 31. 08. 1969. godine u Monoštoru
Marija Francuz, rođena Kolar 01. 12. 1970. godine u Monoštoru

Rožalje:

Marija Kovač, rođena Turkalj 17. 04. 1939. godine u Monoštoru
Marija Kaplar, rođena Patarić 13. 08. 1948. godine u Monoštoru
Anica Šuvak, rođena Balaž, 06. 05. 1952. godine u Monoštoru
Ana Periškić, rođena Đanić 01. 09. 1957. godine u Monoštoru
Marija Leka, rođena Rang, 03. 12. 1958. godine u Monoštoru
Anica Kovač, rođena Pašić 19. 07. 1965. godine u Monoštoru
Anita Đipanov, rođena 29. 06. 1987. godine u Somboru