Predstavnik HNV-a na Forumu ljudskih prava

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Beogradu je, 10. prosinca, u Palači Srbije održan Forum ljudskih prava – Srbija u 2021. godini koji je organiziralo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije u suradnji s Timom Organizacije Ujedinjenih naroda, Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju, Uredom Vijeća Europe i Nacionalnim konventom za Europsku uniju Srbije. Forum je okupio velik broj sudionika iz ministarstava, međunarodnih i nevladinih organizacija zaduženih za ljudska i manjinska prava, zatim djelatnike civilnog sektora, neovisne stručnjake i predstavnike nacionalnih vijeća nacionalnih manjina iz Republike Srbije, a uime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji događaju je prisustvovao međunarodni tajnik HNV-a Darko Baštovanović.
Forum je bio podijeljen u tri tematska okvira: „Društvene skupine i pristup ljudskim pravima“, „Siromaštvo i ciljevi održivog razvoja“ i „Društveni dijalog, praksa, učinci i daljnji koraci“.
U svom obraćanju Baštovanović je istaknuo kako su pripadnici manjinskih zajednica u Republici Srbiji i dalje objekti brojnih primjera diskriminacije te kako već više od dva desetljeća pojedine institucije primjenjuju različite modele segregacije što posebice pogađa hrvatsku nacionalno-manjinsku zajednicu koja je u povijesti imala brojna negativna iskustva, a još uvijek se nalazi u procesu izgradnje svojih kapaciteta. Pozitivnim je ocijenio ustrojavanje Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, iako, ustvrdio je, jedna institucija ne može sama biti nositelj procesa integracije manjine u društveni i politički sustav jer unaprjeđenje njihova položaja ovisi i o drugim institucijama te o zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, a brojne među njima očituju nespremnost za adekvatno uključivanje manjina u procese donošenja odluka. Dodao je, također, kako ni jedan srbijanski medij nije prenio službeno očitovanje predsjednice HNV-a Jasne Vojnić povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava što dovoljno govori u neuvažavanju pozitivnih poruka predstavnika nacionalno-manjinskih zajednica. Baštovanović je naglasio kako je HNV kao institucija kontinuirano posvećen procesu europskih integracija u kojemu daje svoj puni doprinos i promoviranju vrijednosti pluralizma, vladavine prava, uvažavanja drugoga i unaprjeđenja općih demokratskih kapaciteta društva – što se, istaknuo je, kontinuirano prešućuje ili tumači na negativne načine.
Na marginama Foruma Baštovanović se susreo s ministricom za ljudska i manjinska prava i društven dijalog Republike Srbije Gordanom Čomić s kojom je razgovarao o konkretnim planovima unaprjeđenja položaja hrvatske zajednice te sa šefom delegacije Vijeća Europe u Republici Srbiji Tobiasom Flessenkemperom kojeg je i ovom prigodom upoznao s izazovima s kojima se Hrvati u Srbiji susreću.

Foto/izvor: HNV