Premijera filma “ZACELI ME” Danijele Štajnfeld na Festivalu evropskog filma Palić

Dokumentarni film „Zaceli me” („Hold me right”) redateljice Daniele Steinfeld premijerno će biti prikazan u Srbiji na Europskom filmskom festivalu Palić, koji se održava od 12. do 18. rujna ove godine. Ovo će postignuće biti na programu festivala Palić u okviru izbora Novi europski dokumentarci kao posebna projekcija, na poziv programskog direktora festivala Miroslava Mogorovića.
„Zaceli me” je dokumentarni film o posljedicama koje su pretrpjele žrtve i počinitelji seksualnog nasilja, a zasnovan je na intimnim svjedočenjima preživjelih od seksualnog napada. Film kombinira svjedočenja preživjelih od seksualnog napada i sekvence iz njihovih kasnijih života, postavljajući pitanje što se može smatrati oporavkom.
Autorica filma Daniela Steinfeld snagu crpi iz empatije jer je kao mlada glumica u Srbiji bila žrtva seksualnog nasilja. Nakon što je izgubila priliku da sigurno ispriča priču o napadu koji je doživjela, skupila je hrabrosti podijeliti svoju priču s drugima koji su prošli kroz slična iskustva kroz postupak sastanka i razgovora. Iako nas bijes i strah odvlače od potrebnih razgovora o svim aspektima seksualnog nasilja, film “Zaceli me” fokusira se na krajnju štetnost skrivanja istine i pokazuje kako je moguće nastaviti živjeti nakon seksualnog napada.
Budući da se žrtve seksualnog napada često suočavaju s nedostatkom razumijevanja i nepovjerenja, mnogi odluče šutjeti o onome što su doživjeli. Nitko od nas ne želi vjerovati da se ti grozni zločini događaju u našim domovima, školama, radnim mjestima i zajednicama u cjelini. “Hold Me Right” otkriva cijenu ove šutnje.
Film „Zaceli me” bit će prikazan 18. septembra u 17:30 u kinu Abazija na Paliću.

Foto: Promo europskog filmskog festivala Palić