Smotra dječjih pjevača i zborova

Smotra dječjih pjevača i zborova petnaesti puta okupila je ljubitelje tamburaške glazbe, i to male i velike. Osamnaest solista nastupilo je na Smotri koja je održana 6. rujna u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici.
Još prije petnaest godina, kada je održana prva Smotre, ideja organizatora, Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevačkih pisama, bila je na ovaj način obučavati mlade soliste, koji bi u budućnosti mogli nastupiti i na samome Festivalu.
Danas, poslije 15 godina, po riječima predsjednika ove Udruge prim. dr. Marka Sentea, na Smotri je nastupilo 270 solista, od kojih su neki nastupali više puta.
Ovogodišnju Smotru je otvorio član IO Hrvatskog nacionalnog vijeća zadužen za kulturu Darko Sarić Lukendić čestitajući Hrvatskoj glazbenoj udruzi na ustrajnosti i radu.
S obzirom na to da je Smotra revijalnog karaktera, te nema progašenja pobjednika, možemo reći kako su svi sudionici na neki način i pobjednici, jer nije nimalo lako stati ispred brojne publike i zapjevati, osobito ako to radite prvi puta. Soliste je pratio Dječji tamburaški orkestar pod ravnanjem prof. Mire Temunović, a od prošle godine dirigentsku palicu je za dvije kompozicije preuzela Magdalena Temunović, učenica srednje Muzičke škole u Subotici, na odsjeku tambure.

Solisti koji su nastupili na ovogodišnjoj Smotri su: Matija Ivković Ivandekić – solo prim, te vokalni solisti: Katarina Vukadinović, Roko Piuković, Matea Dulić, Mila Rukavina, Jakov Vukov, Katarina Mamužić, Marija Magdalena Huska, Ružica Dulić, Matej Vojnić Mijatov i Luka Mamužić koji su nastupili u duetu, Andrija Mandić, Iva Gabrić, Lucija Horvacki, Pavao Piuković, Iva Molnar, Lucija Vukov i Martin Vukov. Svi oni imali su zapažen nastup nagrađen velikim pljeskom od strane publike, a darovima ih je nagradila i Hrvatska glazbena udruga.
U ulozi voditelja našli su se njihovi vršnjaci, Lana Šarčević i Luka Ješić, koji su nazočne vodili kroz svijet tradicijske i novije tamburaške glazbe.
Kako nalaže tradicija duga 15 godina, na kraju programa svi izvođači su skupa izveli takozvanu himnu Smotre, pjesmu Subotica za koju tekst i glazbu potpisuje Đula Milodanović, a aranžman je uradio Mario Tikvicki.
»Izuzetno sam zadovoljna kako je prošla ova, nama jubilarna, Smotra. Pripreme smo započeli na ljetnoj školi tambure u Rijeci prije dva mjeseca, te ih nastavili na probama sa solistima. Ono što me osobito raduje jest da ove godine imamo nekoliko novih pjevača« kaže Mira Temunović i dodaje kako je kroz sve ove godine na Smotri posebna atmosfera ispunjena radom i ljubavlju.
Ovaj mali jubilej bit će svečano obilježen na godišnjem koncertu, koji se priprema za kraj godine, a tada će po riječima dopredsjednika Udruge Vojislava Temunović biti piriređena izložba fotografija svih izvođača.
»Iako na početku organiziranja Smotre nismo radili posebno na arhivu, danas je zanimljivo listati fotografije i prisjećati se prvih sudionika koji su sada odrasli ljudi. Nama kao organizatorima je to poticaj za dalji rad,« kaže Vojislav Temunović.
Kako su voditelji na početku programa poručili da je svaki sudionik Smotre dijamant do neba vrijedan, na kraju se, kada su svi zadovoljno zasijali, to i potvrdilo.