Crkva Uskrsnuća Isusova

Adresa: Gajeva 2

Crkva Uskrsnu_a Isusova1Crkva Uskrsnuća Isusova je katolička crkva u Subotici. Nalazi se na adresi Gajeva 2. Ovo je župna crkva. Posvećena je uskrsnuće Isusovu . Župa je ovdje od 1956., nakon što je bila vikarija utemeljena 1926. od teritorija Sv. Terezije i sv. Roka u Subotici. Pripada dekanatu Subotica – Stari Grad. Ovo je trebala biti katedralna crkva. Građena je po planu  Lajče Budanovića , a prema projektu Karla Molzer. Novac za izgradnju dao je mecena ove crkve Lazar Mamužić. Crkva je i danas nedovršena. Problemi u izgradnji bili su od samih početaka. Građena je bez dozvole, jer su gradske vlasti bili masoni koji nisu dopustili gradnju. Crkvu se unatoč nedostatku dozvole 1933. krenulo graditi, s tim da je tlocrt bio u znaku grčkog križa . Prva faza izgradnje crkve završena je 1934. godine. Tada, iako još uvjek neožbukane i neokrečene unutrašnjosti, bez oltara, crkva počinje koristiti za bogoslužja. Poslije, 1940. godine je arhitekt Molzer napravio projekt po kojem je dograđena na oblik kako danas izgleda. Crkva u obliku od danas duga je 25 m, 18 m široka i visoka 17 m. Daljnja izgradnja bila je onemogućena, budući da masonske vlasti nisu dale podići Mamužićev novac koji je bio namijenjen za ovu crkvu. Tako je završen samo središnji dio crkve od prvotnog plana veličanstvene građevine.

Dok je župnik ove crkve bio Matija Zvekanović , 1954. je iznutra je ožbukana i umaljana. 1973. je godine izgrađen oltar s ambon i novo svetište prema projektu vinkovačke umjentice Lojzike Ulman, koja je i projektirala nove figure za Betlehem i tijelo Isusovo za ‘Božji grob’. 1983., za 50. obljetnicu crkva je opet Maljani. Kad se crkvu maljalo, sve se je prozore preradilo tako da se stavilo sadašnja žuto-bijela stakla. Orgulje za ovu crkvu su se kupile od župe Monoštor 1980. godine, stare su najmanje od 1790. godine.

Prema Đuri Poljaković napravljeni su lusteri 2003. godine. Krov je mnogo puta oličen, a zidovi su bili fugirane u četirima etapama, od od 1972. do 2008. g., Za župnikovanja Bele Stantića.

Crkvi nedostaje kupola visine 15 m, brod, dva tornja. Prvobitno planirani broj zvona bio je četiri. Oko glavnog oltara je hodnik, no nedostaje hodnik oko sadašnjih oltara Srca Isusova i Srca Marijina.

Mozaik nije kompletan. Nedostaju tri slike: Uskrsnuće Isusova, uskrsnuća Lazarova i uskrsnuće svih nas. Slike su naslikane. Uskrsnoće Isusovo u tehnici ulja na platnu naslikao je zagrebački umjetnik Zlatko Šulentić 1956. godine. Slike subotičkog slikara Lajče Vojnića Zelća Lazarova uskrsnuća i Uskrsnuće svih iz 2007. blagoslovio je subotički biskup Ivan Penzeš 2008. godine, na 50. obljetnicu smrti Lajče Budanovića, 16. ožujka.

U dvorištu ove crkve nalazi se bista Alekse Kokića, djelo kipara Neste Orčić . Jedan je portret časne sestre Leopoldine Mari Čović koji je naslikao Stanko Zubović , župnoj crkvi Uskrsnuća Isusova u Subotici poklonio je Lazar Ivan Krmpotić , kao rodnoj župi Leopoldine Mari Čović, au kontekstu obnove štovanje ove vjernice.

   

Natrag na Arhitekturu