Rujan 2015.

NG-B-Baner_

SuCultus | 30.09.2015.

image01OTVORENA IZLOŽBA POČASNI GRAĐANIN SUBOTICE MIJO MANDIĆ 

Gradski muzej Subotica, ugostio je jučer posjetitelje i otvorio izložbu na temu ” Počasni građanin Subotice – Mijo Mandić (1857-1945). Izložba je otvorena u tematskoj sali gradskog muzeja, a izložbu je otvorila Mirjana Savanov, predsjednik Odbora za obrazovanje Nacionalnog savjeta bunjevačke nacionalne manjine i Ištvan Hulo, direktor muzeja.

NG-B-Baner_

SuCultus | 24.09.2015.

Suvremena galerija Subotica“Ubijanje duha: Treći rajh i moderna umjetnost”

U Suvremenoj Galeriji Subotica, u četvrtak 24/9/2015 održano je predavanje “Ubijanje duha: Treći rajh i moderna umjetnost” u okviru ciklusa predavanja “Umjetnost preko reda”. Predavač je bila Nela Tonković, a govorila je o pitanju kulture i umjetnosti u nacističkoj Njemačkoj. U nacističkoj Njemačkoj, Hitlerovom projektiranom Trećem rajhu, pitanje kulture bilo je jedno od najbitnijih.

NG-B-Baner_SuCultus | 22.09.2015.

GALA KONCERT TAMBURAŠKOG ORKESTRAGALA KONCERT TAMBURAŠKOG ORKESTRA

U ponedjeljak 21.9. održan je tradicionalni jesenji koncert subotičkog tamburaškog orkestra na sceni Jadran, Narodnog kazališta. Predhodna tri desetljeća na koncertu je nastupao samo subotički tamburaški orkestar, ali ove godine pridružili su im se mnogobrojni gosti. Gosti koncerta su bili Subotički tamburaški kvartet s vokalnom solistkinjom Antonijom Piuković, vokalni solist i kantautor iz Sombora, Zvonko Markovinović – Mimi i Požeški tamburaški orkestar iz Slavonske Požege iz Hrvatske.

NG-B-Baner_SuCultus | 12.09.2015.

image1Dani karikature u Subotici

U subotu 12/9/2015. godine u Vestibilu Gradske kuće otvorena je izložba karikatura, kojom su svečano počeli Dani karikatura u Subotici. Radovi karikaturista koji su izloženi su najbolji crteži pristigli na natječaj “Suvremena srpska karikatura – Subotica 2015”, čije su teme “Subotica-kapija Europe”, “Palić-panonsko more” i portreti lokalnih dužnosnika. Pristiglo je oko 140 radova, djela 40 autora.

NG-B-Baner_SuCultus | 09.09.2015.

moda na papiruMODA NA PAPIRU

U Suvremenoj galeriji Subotica u srijedu, 9/9/2015 održana je radionica za djecu “Moda na papiru” kao jedan od pratećih programa izložbe “ONA: Slika žene iz zbirke Suvremene Galerije Subotica”. U okviru ove kreativne radionice djeca su kreirala papirnatu odjeću za kartonske lutke uz pomoć diplomirane dizajnerice Tamare Santrač i kustosice galerije Jasmine Vidaković Jovančić. Djeca su uz rad s diplomiranom dizajnericom mogla naučiti što je to najvažnije pri kreiranju odjeće, kako se ideja prenosi na papir, odnosno kako izgleda put od ideje do realizacije samog modela. Značaj ove radionice je izrazito velik jer je bitno djecu što ranije usmjeravati i učiti ono što vole i za što su zainteresirani jer će svakako imati jasniju sliku o onome čime bi se nekada bavili u svome životu.

NG-B-Baner_SuCultus | 02.09.2015.

rodjendan grada - tablaSVEČANA PROSLAVA DANA GRADA SUBOTICE

U utorak, 1. rujna , svečano je obilježen dan grada Subotice. Svečanost je otpočela u 9 sati nastupom puhačkog orkestra, te nastavljena podizanjem gradske zastave iznad svečanog ulaza u Gradsku kuću. Od 10 sati održana je svečana sjednica Skupštine grada u velikoj vijećnici Gradske kuće.

NG-B-Baner_SuCultus | 01.09.2015.

img2Dan grada Subotice

Nastavlja se proslava 235 rodjendana grada Subotice. Ovo mali jubilej postojanja grada, te su organizatori obećali bogat kulturno umjetnički program i svoje obećanje ispunjavaju.Nedjelja, 30. kolovoza, posvećena je najmlađima, od 10 sati uživali su uz kazališnu predstavu ” Tobi ” a ugostila ih je MZ Aleksandrovo, u zgradi svoje mjesne zajednice. Od 12 sati otpočela je međunarodna biciklistička utrka, u naselju Radijalac.

NG-B-Baner_