Bunarićko proštenje

Gospa od suza, na istoimenom biskupijskom svetištu na Bunariću (okolica Subotice), okupila je proteklog vikenda tisuće ljudi koji su pohrlili Majci zahvaliti, moliti i tražiti Njen zagovor.

Proštenje je slavljeno u nedjelju, 27. kolovoza, a tom svečanom slavlju prethodila je trodnevica. Tijekom priprave, a napose u subotu navečer okupio se izuzetno veliki broj vjernika subotičkih i okolnih župa, kao i brojnih župa diljem Vojvodine.

Valja se podsjetiti kako je na ovome mjestu prije točno 130 godina (1893.) podignut križ, a tri godine kasnije i kapelica gdje se nalazi lik Gospe od suza donesen iz Sirakuze (Italija) još 1968. godine. Ovo Biskupijsko marijansko svetište ima i svoju predaju, po kojoj je sve počelo još i ranije od navedenog datuma, kada se bolesna djevojka okupala na ovome izvoru i ozdravila. Jasno je da nije voda čudesna nego je u pitanju vjera, pa i danas hodočasnici, vjerujući u ozdravljenje i Majčin zagovor, odlaze na bunar – na vodu, umiti se, oprati noge, te kod kapelice moliti.