Likovna kolonija Ivan Gundić Ćiso – Dalmata

HKD Vladimir Nazor iz Stanišića organiziralo je u subotu, 26. kolovoza, XV. Međunarodnu likovnu koloniju Ivan Gundić Ćiso Dalmata. Kolonija je održana u prostoru Lovačkog doma u Kupusini. Sudjelovali su ili radove priložili umjetnici iz Sombora, Subotice, Beograda, Koluta, Čonoplje i Cernika (Hrvatska).

Jedan od sudionika kolonije bio je Mišo Gusić, rođeni Stanišićanac, koji je iz Sombora i Stanišića otišao zbog studija i više se nije vraćao. Sada je profesor u Cerniku.

»Sombor je kao neka scenografija za sliku. Kažu ima puno slikara u Somboru, pa neka ih ima. Sombor je grad turizma i umjetnosti, bogate povijesti u kojoj su značajnu ulogu imali i Hrvati. Treba praviti kompromise, surađivati, ne samo mi umjetnici već i drugi«, kaže Gusić.

Slikar amater iz Sombora Milorad Rađenović Đene sudjelovao je na nekoliko kolonija stanišićke udruge.

»Iza mene je sigurno 500 kolonija. Može se na svakoj koloniji nešto naučiti, naročito mi koji nemamo akademiju. Uvijek kažem da su likovne kolonije naše akademije. Jedni od drugih učimo«, kaže Rađenović.

Predsjenik HKD-a Vladimir Nazor Ivan Karan podsjeća da kolonija nosi ime akademskog slikara i likovnog pedagoga iz Stanišića Ivana Gundića Ćise, koji je posljednjih godina svoje radove potpisivao s Dalmata.

»Bio je omiljeni nastavnik. Za njegov život vezane su brojne anegdote koje se i danas prepričavaju. Studirao je u Rijeci, gdje je završio i poslijediplomske studije. Bio je uspješan slikar i imao je izložbe u dvadesetak mjesta. Smatrali smo da treba nastaviti čuvati sjećanje na njega i zato smo prije 15 godina počeli organizirati likovnu koloniju«, kaže Karan.