Gipsani model spomenika biskupu Ivanu Antunoviću u HNV-u

Akademski kipar iz Zagreba Bernard Pešorda, autor spomenika biskupu Ivanu Antunoviću, koji je postavljen pokraj katedrale svete Terezije Avilske u Subotici, te 16. listopada otkriven, radio je ovih dana na modelu temeljem kojeg je izrađen spomenik, a za koji je, makar za sada, osigurano mjesto u prostorijama Hrvatskog nacionalnog vijeća.
Nakon što je 14 dijelova ovog modela sastavio u subotičkoj ljevaonici Antal, Pešorda je završne radove obavio u prostorijama HNV-a. Kaže kako je na samom početku, kada je nastajala ideja oko izrade spomenika, rekao da će model ostaviti tu, tj. da ga neće nositi u Zagreb.
»Želio sam gipsani model ostaviti vašoj zajednici. On je vama važan i ja sam iz poštovanja, u prvom redu prema velečasnom dr. Ivici Ivankoviću Radaku s kojim sam sve dogovarao, i iz zahvalnosti prema njemu jer je sve to pregurao preko svojih leđa i uspio sve izbalansirati i izgladiti, rekao da ću ga ostaviti tu u Subotici i darovao sam ga Katoličkom društvu Ivan Antunović«, kaže zagrebački kipar.
On dodaje da je razlika između modela i postavljenog spomenika jedino u visini.
»Spomenik, tj. odljevak, je par centimetara niži jer bronca kad se lijeva, ona je u tekućem stanju, a kad se ohladi malo se smanji. Tako da je zapravo gipsani model original, od njega je sve krenulo«, pojašnjava Pešorda.
Također ističe kako je važno da model ostane u Subotici, jer ako se spomenik ošteti, s modela se ponovno može uzeti otisak i odliti ga, »tako da je on de facto neuništiv«.
Da model po kojem je izrađen spomenik biskupu Ivanu Antunoviću također nađe svoje mjesto, i to u Hrvatskom nacionalnom vijeću, bila je ideja predsjednika Katoličkog društva Ivan Antunović, vlč. dr. Ivice Ivankovića Radaka, kaže predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, dodajući kako postoji važniji razlog zašto je HNV svesrdno prihvatio ovu ideju.