Grafit mržnje

NOVI SAD – »Ubi Hrvata da Šiptar nema brata«, riječi su s grafita koji je u utorak, 3. rujna, osvanuo u Novom Sadu. Grafit je (nepismeno, »treba«: »ubij«) ispisan bijelim (velikim) slovima na prizemnom objektu u kojemu se nalazi trgovina, a mještani ovoga dijela grada – Detelinare, kažu kako se ovdje često pišu grafiti jer je frekfentan prostor, ali da nikada nije bilo ovakvih sadržaja.
Nakon što je portal 021 fotografiju proslijedio Gradskim službama, grafit je istoga dana oličen.
Do današnjeg dana, što je više od 48 sata kako je sadržaj grafita došao u javnost, nitko od predstavnika vlasti Republike Srbije nije reagirao na ove riječi mržnje.

Ovakav poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskoga naroda prvo je osudila Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS).
»Najoštrije osuđujemo grafitom iskazanu poruku mržnje i poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskog naroda na jednoj zgradi u Novom Sadu. Izražavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osjećaju kao prijetnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom Žigmanovim, predsjednikom DSHV-a i Jasnom Vojnić, predsjednicom HNV-a«, navedeno je u priopćenju.
SDSS na čelu s Miloradom Pupovcem je pozvao predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti Srbije da učine sve kako bi se spriječilo ponavljanje i širenje ovakvih poruka.
»Nemila iskustva Srba iz Hrvatske i nas kao njihovih predstavnika ne bi nitko smio koristiti za slanje ovakvih poruka pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji. Mi s predstavnicima Hrvata gradimo partnerske odnose i nastojimo da se odnosi između naših matičnih država Srbije i Hrvatske unapređuju, a ne da se kvare. Zato koristimo i ovu priliku da pozovemo najviše predstavnike Hrvatske i Srbije da se posvete unapređenju međusobnih odnosa«, navedeno je u priopćenju SDSS-a.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) pozdravio je brzu i učinkovitu reakciju novosadskih vlasti na prikrivanju zastrašujuće prijeteće poruke s grafita, no kako je navedeno u priopćenju, željeli su i čuti riječi osude ovog sramnog djela od predstavnika vlasti, što je izostalo.
»Također, očekujemo otkrivanje vinovnika i njihovo sudsko procesuiranje. U protivnom, ovaj se čin može tumačiti i kao društveno prihvatljiv«, rekao je Žigmanov, te dodao da ovakve poruke »nisu samo dio ‘folklora’ navijačkih skupina ili sadržaja koji su prisutni na društvenim mrežama, već vidljivost dobivaju i u drugim, opasnijim, prostorima javnosti. Valja posvijestiti da negativni sadržaji i govor mržnje za posljedicu ima i to da su Hrvati u Srbiji najomraženiji narod.«