In memoriam Stanka Kujundžić (1940. – 2020.)

In memoriam
Stanka Kujundžić (1940. – 2020.) odvjetnica, osnivačica i dužnosnica DSHV-a, politička djelatnica.

U ponedjeljak, 9. studenoga, nakon duge i teške bolesti, u Subotici je u 81. godini preminula jedna od osnivačica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, poznata subotička odvjetnica, višegodišnja dopredsjednica DSHV-a te društvena i politička djelatnica Stanka Kujundžić, rođ. Stantić. Za života su je krasili poduzetnost i posvećenost poslu, kao i hrabrost i odgovorni pristup spram preuzetih obveza i obnašanja dužnosti.
Rođena je na Bikovu kod Subotice 22. ožujka 1940. godine od oca Andrije Stantića i Milice, rođ. Skenderović. Otac joj je umro kao zarobljenik u njemačkom logoru 1942., pa je odrastala uz majku i dida uju Luku, koji ju je školovao i volio više od svega. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Subotici, a zvanje diplomiranog pravnika stekla je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Novom Sadu 1965. Isprva 12 godina kao pravnica radi u nekoliko subotičkih poduzeća, zatim je bila pravna zastupnica Općinskog SIZ-a Mirovinskog i invalidskog osiguranja te tajnica Građevinskog fakulteta u Subotici. Od 1985. godine radi kao odvjetnica sa suprugom Jakovom u vlastitom odvjetničkom uredu. Majka je Ive, urednika na Hrvatskoj radioteleviziji, i Marijane, diplomatkinje Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.
Poslije sloma komunizma, aktivno se uključila u politički život Hrvata u Subotici – osnivačica je 1990. i prva dopredsjednica Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Istu je dužnost obnašala u još jednom mandatu (1994.-98.). Na prvim višestranačkim lokalnim izborima u Srbiji 1992. kao kandidatkinja DSHV-a izabrana je za vijećnicu Skupštine Grada Subotice te kao prva žena iz redova hrvatskoga naroda za dogradonačelnicu. Nakon prestanka mandata dogradonačelnice 1996. godine vraća se odvjetništvu, gdje radi do odlaska u mirovinu. Nastavila je biti aktivna u životu hrvatske zajednice – jedna je od osnivačica Katoličkoga instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“ (1990.), Matice hrvatske u Subotici (1995.), Hrvatskog akademskog društva – HAD-a (1998.). Također, jedna je od osnivača druge političke stranke Hrvata u Vojvodini – Hrvatskog narodnog saveza (1998.). Bila je elektorica za prvi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća (2002.) uime Foruma hrvatskih institucija i organizacija, a u razdoblju 2007.-10. i vijećnica HNV-a. Autorica je fotomonografije „Naši mladenci : bunjevačke svadbene nošnje na fotografijama od 1870. do 1970. godine : svadbeni običaji Hrvata – Bunjevaca u XX. stoljeću“ (Subotica, 2004.).
Smrću Stanke Kujundžić Demokratski savez Hrvata u Vojvodini izgubio je jednu od svojih najuzornijih članica, hrvatska zajednica u Republici Srbiji veliku ženu, a obitelj, kojoj iskazujemo iskrenu sućut, blagu i dobru suprugu, majku i baku. Pogreb će biti održan u srijedu, 11. studenoga, u 15 sati iz Peić kapele na Bajskom groblju, sukladno epidemiološkim mjerama.
Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a