Inicijativa za osnutak još jedne hrvatske udruge u Srijemu

»Ideja je ujediniti tri sela gdje živi hrvatska zajednica: Hrtkovce, Nikince i Platičevo. Ne želimo da se naši običaji zaborave. Zainteresiranost postoji, kako kod starijih tako i kod mladih, u sva tri mjesta. Razgovarao sam i sa našim župnikom vlč. Ivicom Živkovićem i on nam je obećao pomoć s obzirom da nam je želja da se za probe koristi župna dvorana u Platičevu«, kaže Miroslav Jurković
HKC Srijem-Hrvatski dom osnovan je 1997. godine sa željom da svojim radom obnovi i sačuva kulturnu baštinu Hrvata u Srijemskoj Mitrovici. U vrijeme osnutka udruga je imala šest sekcija: literarnu, glazbenu (tamburašku), folklornu sekciju, te likovni odjel Sveta Anastazija, športski odjel i klapu Agape koja je njegovala klapsko pjevanje. Tijekom proteklih godina svog postojanja, folklorna sekcija se izdvojila svojim uspješnim radom. Do sada su se članovi folklorne skupine srijemskomitrovačke udruge predstavili publici u više gradova u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj i Njemačkoj. Najzapaženiji nastup je bio u Filderstatu u Njemačkoj 2013. godine, kada su osvojili prvo mjesto od strane publike, a najveći broj nastupa su imali u Hrvatskoj. Nakon stanke zbog epidemioloških mjera, HKC Srijem, najavljuje intenziviranje svojih aktivnosti, a jedna od novina je i uskoro osnivanje udruge sa sjedištem u Platičevu. Prema najavama, udruga bi trebala okupiti članove i iz susjednih mjesta Hrtkovaca i Nikinaca. U planu je najprije osnivanje folklorna skupina koju će voditi Kristijan Krpan, voditelj folklorne skupine HKC-a Srijem iz Srijemske Mitrovice.
Mlade ne interesira folklor

Folklorna skupina HKC-a Srijem do sada je imala četiri koreografije: Srijem, Slavonija, Banat i Velebit. Trenutno rade na postavljanju nove koreografije Igraj te nam japa, pjesme i plesove Međimurja, a kako najavljuju, u planu je još nekoliko koreografija čija će tema biti srijemski običaji.

Nošnja Hrvata iz Srijemske Mitrovice znatno se razlikuje od nošnji ostalih udruga u Srijemu.
„Specifična je i izrađena je na drugačiji način od ostalih nošnji u Srijemu. Sastoji se od suknje koja na donjem djelu ima vezene motive. Pregača (kecelja), također ima vezene motive s obe strane, na sredini i na donjem djelu. Košulja na grudima također ima vezene motive. Ono što je specifično za ovaj dio, svakako je tkanica koja se pojavljuje u obliku trobojke“.

Prvi sastanak u vezi s ovom inicijativom, održao se 23. studenog u Hrtkovcima, na blagdan svetog Klementa, kada su Hrtkovčani slave svog nebeskog zaštitnika. Na prvom skupu župljana, plan je dogovoriti sve detalje u vezi osnivanje nove hrvatske udruge u Srijemu.