Međunarodni skup o srpsko-hrvatskim odnosima u Golubiću

Tradicionalni međunarodni znanstveni skup Hrvatsko-srpski odnosi, koji je posvećen normalizaciji odnosa u regionu, bit će održan danas, 25. kolovoza, u Golubiću pored Obrovca u Hrvatskoj.

Na skupu će sudjelovati politički predstavnici Srba iz Hrvatske, kao i politički predstavnici Hrvata iz Srbije.
Na skupu će govoriti predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske Milorad Pupovac i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov.
Prošle godine u Golubiću, Pupovac i Žigmanov potpisali su Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.”Tom Deklaracijom značajno su unaprjeđeni odnosi političkih predstavnika dvije manjinske zajednice”, rekao je predsjednik Upravnog odbora Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada Darko Gavrilović.

Prema njegovim riječima ove godine namjera je započeti rad na kreiranju mreže manjinskih stranaka i institucija koje se bave manjinama na temeljima politike regionalne stabilnosti i pomirenja.
Ove godine na skupu će prvi puta  sudjelovati predstavnici danske manjinske stranke iz Njemačke i njemačke manjinske stranke iz Danske.

Skup organiziraju Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruženje za istoriju, saradnju i pomirenje iz Obrovca.