Na Youtube kanalu ZKVH-a – Dokumentarci o šokačkim i srijemskim udrugama

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata objavio je na svom Youtube kanalu dva dokumentarna filma – Šokci i baština 2020. i Srijemci Srijemu 2020. Filmovi prikazuju rad udruga kulture šokačkih i srijemskih Hrvata tijekom pandemijskih mjera izazvanih koronavirusom, kada njihove istoimene manifestacije nisu mogle biti održane. Oba ostvarenja, kao svjedočanstva o tradicijskoj kulturi ovdašnjih Hrvata zapisana u jednom suvremenom medijskom formatu, sada su dostupna široj javnosti.

U dokumentarnom filmu Šokci i baština 2020., koji traje nešto više od sat vremena, predstavile su se udruge KPZH Šokadija iz Sonte, UG Tragovi Šokaca iz Bača, HKU Antun Sorg iz Vajske, UG Urbani Šokci iz Sombora, HKPD Silvije Stahimir Kranjčević iz Berega i KUDH Bodrog iz Monoštora.

Film je snimljen uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama. Producenti filma su Hrvatsko nacionalno vijeće i Cro-fond, a logističku potporu pružili su ZKVH i NIU Hrvatska riječ.

Dokumentarni film Srijemci Srijemu traje 55 minuta, a u njemu se se predstavili Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina, ZHZ Ilija Okrugić i Društvo hrvatske mladeži Zemuna, HKPD Matija Gubec iz Rume, HKPD Jelačić iz Petrovaradina i HKPD Tomislav iz Golubinaca.

Film je snimljen uz potporu Ministarstva kulture i informiranja Srbije i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Producenti filma su HNV i Cro-fond, a logističku potporu pružili su ZKVH i NIU Hrvatska riječ.

U proizvodnji oba filma sudjelovali su Lazar Cvijin iz HNV-a i Cro-fond kao organizator, Katarina Čeliković iz ZKVH-a koja potpisuje scenarij i režiju, snimatelj i montažer je Srđan Simijanović, glazba je djelo Filipa Čelikovića. Voditelji u filmu Šokci i baština 2020. su Zlata Vasiljević i Filip Čeliković, a u filmu Srijemci Srijemu 2020. voditeljica je Gordana Jerković. Logo dviju manifestacija izradio je Darko Vuković.

Iz ZKVH-a pozivaju gledatelje da se ujedno i pretplate (subscribe) na Youtube kanal Zavoda, kako bi redovito mogli pratiti sadržaje koje objavljuju.