Naredba Gradskog stožera za izvanredne situacije

Gradski stožer za izvanredne situacije Grada Subotice, na svojoj 18. izvanrednoj sjednici održanoj danas donio je naredbu kojom se nalaže obavezna uporaba osobne zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći kontakti između ljudi ispod propisanog razmaka. U naredbi koju je potpisao zapovjednik Stožera za izvanredne situacije, gradonačelnik Stevan Bakić, navodi se da je prema Uredbi Vlade Republike Srbije („Sl. glasnik RS“ br.141/2020 godine), u razdoblju počevši od 24. studenog 2020. godine zaključno s 3. prosinca 2020. godine, radno vrijeme ugostiteljskih objekata (restorana, kafića, barova, klubova i sl.), trgovinskih centara, kazališta, kina i drugih ustanova kulture i priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, osim radnog vremena ljekarni, benzinskih crpki u obavljanju djelatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji hranu dostavljaju i šalterski je prodaju, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 18.00 sati do 05.00 sati narednog dana.
Zabranjuju se javna okupljanja na javnim mjestima u zatvorenom i otvorenom prostoru – kada se istodobno okuplja više od 5 osoba, s time što razmak između nazočnih osoba mora biti najmanje 1,5 metara, odnosno na svaka četiri kvadratna metra može nazočiti jedna osoba.
Kontrola obveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prijevoza, uz provjeru ograničenja maksimalnog broja putnika u vozilu na polovicu deklariranog kapaciteta vozila.
Kontrola provedbe kućne izolacije, kućne karantene (samoizolacije), kao i svih protu-epidemioloških mjera koje su na snazi.
Preporuča se svim poslodavcima da omoguće rad od kuće svim zaposlenima kod kojih to proces rada dopušta.
Nadzor nad primjenama mjera ove naredbe vršit će Gradska uprava Grada Subotice putem Tajništva za inspekcijsko-nadzorne poslove, uz koordinaciju s nadležnim Republičkim inspekcijskim tijelima.
Ova naredba stupa na snagu 24. studenog 2020. godine. Naredba je donesena temeljem članka 43. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju izvanrednim situacijama (Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 87/18), a u svezi s Naredbom o proglašenju epidemije zarazne bolesti COVID-19 („Sl. glasnik Republike Srbije“ br. 37/20).