Nova knjiga u nakladi NIU Hrvatska riječ: Versuslogia Tatjane Ćaćić

U nakladi NIU Hrvatska riječ iz Subotice nedavno je izišla knjiga pjesama Versuslogia Tatjane Ćaćić. U pitanju je književni prvijenac ove 32-godišnje Golubinčanke sa zagrebačkom adresom. Knjiga je rezultat jedne od programskih orjentacija Nakladničkog vijeća NIU Hrvatska riječ koja za cilj ima afirmaciju mladih autora/autorice iz zajednice vojvođanskih Hrvata, odnosno objavu njihovih prvih knjiga.
Versuslogia je kolekcija pjesama koje su nastajale od autoričinih tinejdžerskih dana (17 godina) do danas. Pjesme u knjizi podijeljene su u četiri tematske cjeline: …Zaljubljene, …Razočarane, …Nepoželjne i …Nostalgične. U pitanju je prevashodno poezija ljubavne tematike, o čemu nam govore prva tri segmenta koji ujedno mogu funkcionirati i kao cjelina odnosno kronika jedne ljubavi, ali i priča o odrastanju protkana pitanjima smisla i životnih izazova. Zadnji, zatvarajući ciklus čine nostalgično intonirane pjesme u kojima Ćaćić pjeva i sanja o rodnom, vojvođanskom zavičaju.

»Poezija Tatjane Ćaćić je realistična, bez većih eksperimenata i hermetičnosti što znaju pratiti suvremene ostvaraje u pjesništvu. Unatoč vidljivim početničkim greškama (radi se o prvijencu nešto mlađe autorice), Versuslogia je slika jedne osobe u odrastanju, poezija kojoj možemo dati šansu. Zajednice koje ne misle na svoju budućnost, teško da će je onda i imati. Čak i kada je u pitanju književna/pjesnička produkcija. Određenu težinu Versuslogiji daje i to što se radi o ženskoj autorici iz Srijema, a obje su te ‘kategorije’ (i žena i Srijem) pomalo podzastupljene u književnosti vojvođanskih Hrvata«, zapisao je u pogovoru knjige njezin urednik Davor Bašić Palković.
Zanimljivost ove zbirke su svakako momenti u kojima do izričaja dolazi autoričin profesionalni background kao biologinje/ekologinje. Naime, u pojedinim pjesamama služi se brojnim metaforama vezanim za biljni i životinjski svijet.

O autorici
Tatjana Ćaćić (Beograd, 1987.) osnovnu školu završila je u Golubincima, a Opću gimnaziju u Staroj Pazovi. Godine 2013. diplomirala je ekologiju i zaštitu prirode na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a 2015. godine hortikulturu na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Pjesme piše od tinejdžerskih dana, a prve pjesme objavljene su joj u zbirci Lira naiva.
Cijeli život posvećena je kulturnom radu, a osobito ju interesira etnologija. Članica je ženskog vokalnog ansambla Zwizde koji njeguje tradicijske šokačke napjeve. Prije odlaska na studij aktivno je sudjelovala u kulturnom radu lokalne zajednice kao članica folklorne i tamburaške sekcije HKPD-a Tomislav i Kulturno- umjetničkog društva Golubinci. Recitatorstvom se bavi od djetinjstva. Nekoliko puta plasirala se na zonsku smotru recitatora u Staroj Pazovi, a na Smotri recitatora na hrvatskome jeziku nagrađena je 2003. u Subotici. Trenutačno radi kao ekologinja.
Knjiga Versuslogia se, po cijeni od 500 dinara, može kupiti u subotičkim knjižarama Danilo Kiš, Limbus i Nova školska knjiga te u prostorijama NIU Hrvatska riječ u Subotici (Trg cara Jovana Nenada 15/II). Ukoliko knjigu želite poručiti kontakt telefon je: 024/55-33-55.
Autorica:
Tatjana Ćaćić rođena je 28. lipnja 1987. u Beogradu. Osnovnu školu završila je u Golubincima, a Opću gimnaziju u Staroj Pazovi. Godine 2013. diplomirala je ekologiju i zaštitu prirode na Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, a 2015. godine hortikulturu na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Za vrijeme studija bavila se edukacijom i popularizacijom znanosti kao suvoditeljica radionica za djecu. Sudjelovala je u nekoliko volonterskih akcija, na više terenskih istraživanja i stručno-popularnih projekata. Trenutačno radi kao ekologinja.
Cijeli život posvećena je kulturnom radu, a osobito ju interesira etnologija. Članica je ženskog vokalnog ansambla „Zwizde“ koji njeguje tradicijske šokačke napjeve. Prije odlaska na studij aktivno je sudjelovala u kulturnom radu lokalne zajednice kao članica folklorne i tamburaške sekcije Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Tomislav“ i Kulturno- umjetničkog društva Golubinci.
Recitatorstvom se bavi od djetinjstva. Nekoliko puta plasirala se na zonsku smotru recitatora u Staroj Pazovi, a na Smotri recitatora na hrvatskome jeziku nagrađena je 2003. godine u Subotici.
Pjesme piše od tinejdžerskih dana, a prve pjesme objavljene su joj u zbirci „Lira naiva“.