Pobjednička pjesma “Festivala bunjevački pisama” je “Bit će mojih Bunjevaca”

Najbolja skladba večeras održanog 23. Festivala bunjevački pisama u Subotici, po ocjeni stručnoga žirija, je »Bit će mojih Bunjevaca« čiji je autor Stjepan Knežević, a koju su izveli Tamburaški sastav »Žeteoci« i Stjepan Rudinski – Ruda iz Osijeka.

Drugu nagradu žirija dobio je Josip Francišković skladatelj pjesme »Ti si moj život« koju je izvela Marija Kovač, a treća nagrada pripala je Draženu Ševerdiji, skladatelju pjesme »Ima jedna pisma« u izvedbi ansambla »Hajo« i klape »More«.

Po mišljenju publike, koja je glasovala SMS porukama, najbolja pjesma bila je »Di si da si volim te« čiji je autor Nikola Vujić a koju je izveo tamburaški ansambl »Amanet«.

Nagradu za najbolji neobjavljeni tekst uglazbljen za večerašnji festival dobila je Alisa Vukov za pjesmu »Sanjala sam«.

Najbolji aranžman potpisuje Dalibor Zavođa za pjesmu »Dunavom« koju su izveli Luka Samardžić i Kaptolački tamburaši.

Najbolja debitantica je Sanja Peić Gavran koja se predstavila s pjesmom »Malo zrno očenaša« dok je titulu najbolje interpretatorice ponijela Tamara Štricki Seg koja je izvela pjesmu »Povratak na salaš«.

Na festivalu je izvedeno 14 novih, autorskih pjesama skladanih u duhu tradicijske glazbe bunjevačkih Hrvata u Bačkoj. Nastupili su izvođači iz Srbije ali i Hrvatske, među kojima i troje debitanata. Izvođače je pratio Festivalski tamburaški orkestar HGU »Festival bunjevački pisama« pod ravnanjem Mire Temunović.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg festivala bila je Općina Kaptol iz Požeško-slavonske županije. Ovo pokroviteljstvo rezultat je višegodišnje suradnje s njihovim međunarodnim Festivalom tamburaških pjesama »Zlatni glas Zlatne doline« na kojemu nastupaju i izvođači iz Vojvodine.

Nakon središnjeg programa, u »Tamburaškoj kući« u kojoj djeluje HGU »Festival bunjevački pisama«, svečano je otvoren »Tamburaški klub«. Prostor je otvorila županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić. Realizacija ovog projekta financirana je iz programa prekogranične suradnje a partner HGU-a bila je Javna ustanova Pleternica iz Hrvatske.