Prava potrošača u Srbiji gotovo ne postoje kod usluga koje kontrolira država

Sve češće vijesti o vraćanju srpskog voća i povrća s granica Europske unije govori o manjkavosti sustava kontrole od strane nadležnih inspekcija u Srbiji, ocijenio je Pravni savjetnik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Mladen Alfirović u intervjuu za »Hrvatsku riječ«.

»Možemo se osnovano zapitati ‘što mi to zapravo jedemo?’«, rekao je Alfirović.

Prema njemu, rješenje je u jačanju kapaciteta nadležnih inspekcija i generalno bolji tržišni nadzor.

»U posljednje vrijeme nam se često događa da svjedočimo primjerima da se voće i povrće vraća s granice EU, jer su pronađene neke veće količine pesticida u odnosu na zakonom dozvoljene, što nam govori o tome da se kontrola baš ne provodi u mjeri u kojoj bi to trebalo. Mi u NOPS-u uvijek apeliramo da te kontrole budu učestalije i da se pojačaju kapaciteti tržišne inspekcije«, kazao je Alfirović.

Komentirajući akciju »Bolja cijena« pravni savjetnik NOPS rekao je kako ona imati minimalni utjecaj na potrošačku korpu, jer se radi o malom broju proizvoda.

Smatra Alfirović i kako su prava potrošača u Srbiji mala i da u nekim segmentima ona gotovo i ne postoje. Kako je naveo, najveći problemi zabilježeni su u području usluga od općeg ekonomskog interesa, odnosno kod usluga čije uređivanje kontrolira država i neki drugi imalac javnog ovlaštenja.

»Najčešće su to komunalne usluge kao što je opskrba toplotnom energijom, pitkom vodom, kanalizacija, održavanje čistoće javnih površina, odnošenje smeća, usluge javnog gradskog prijevoza… tj. usluge čije pružanje uređuje država. Ovdje imamo prilično veliki broj problema zato što je izuzetno loša komunikacija s nekim javnim poduzećima i ne poštiva se u dovoljnoj mjeri Zakon o zaštiti potrošača koji ima cijelo jedno poglavlje posvećeno ovim uslugama«, kazao je Alfirović.

Pravni savjetnik NOPS ocijenio je kako bi se prava potrošača u Srbiji povećala njezinim ulaskom u EU.

»Cijeli sustav zaštite potrošača u EU je prilično razvijeniji u odnosu na Srbiju. Rigoroznija su pravila, rigoroznije su kontrole i svi mehanizmi koji su usvojeni sukladno zakonskom regulativom se zaista u praksi primjenjuju«, kazao je Alfirović.