Prekogranična suradnja – Oprema za Veliko prelo

HKC Bunjevačko kolo je i ove godine odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije dobilo sredstva po raspisanom natječaju. Projekt je rađen zajedno s općinom Ivankovo iz Hrvatske i nosi naziv »Očuvanje hrvatskog kulturnog stvaralaštva u Ivankovu i Subotici«. Za njih je to nastavak projekta od prošle godine kada je partner bila Osnovna škola Ivan Filipović iz Račinovaca. Ovogodišnjim projektom su se odlučili osnažiti najznačajniju manifestaciju HKC-a, a to je Veliko prelo. Za naš tjednik, predsjednik Upravnog odbora Lazar Cvijin rekao je kako su, znajući sve izazove koje ta manifestacija ima u svojoj organizaciji, shvatili i njene slabe točke.

»Prošle godine smo putem projekta nabavili pedeset stolova koji nam omogućuju 600 mjesta za sjedenje. Isto tako smo shvatili da su nam za tu manifestaciju bitan segment i stolice za koje smo aplicirali na ovom natječaju. Ne možemo više posuđivati, jer je to prevelik trošak za nas. Ideja je bila pokušati priskrbiti 480 stolica, po nekom proračunu koji je iznosio 14.170 eura. Budući da je naš dio na projektu ukupno 11.600 eura od dobijenih 17.630 eura, shvatili smo da nećemo moći kupiti sve planirane stolice. Iskoristili smo dobijeni proračun da ih kupimo što više kako bismo dopunili postojeći inventar, te ćemo pokriti i taj segment logistike Velikog prela jer ćemo skupa imati oko 600 stolica«, govori Cvijin.

Ističe kako su uplatili avans firmi koja je dala najbolju ponudu, te očekuju isporuku stolica u 10. mjesecu, pošto je veća količina u pitanju i nitko nema na stanju.

»To je za nas odlična priča zbog toga što su stolice funkcionalne, mogu se stavljati jedna u drugu, bit će ih lakše skladištiti za razliku od postojećih koje zauzimaju veliki prostor. Smatram da ćemo ovim projektom uraditi jedan veliki posao. Prošlogodišnjim projektom smo također nabavili termoizolacijske kutije, jer se manifestacija organizira u fiskulturnoj sali Tehničke škole, moramo hranu dopremiti na način da ostane topla. Prostora za nove projekte još ima, planiramo u sljedećoj fazi opremiti restoran u okviru HKC-a koji bi novom opremom bio u stanju pripremiti potrebnu količinu hrane za Veliko prelo, mada to su budući planovi«, rekao je Cvijin.

U daljem razgovoru nam otkriva kako HKC Bunjevačko kolo ima ograničenje što se tiče prostora, ne mogu ulagati u objekt budući da nisu u vlasništvu, stoga ulažu u pokretnu imovinu i opremu, jer bez nje ne mogu zamisliti organiziranje jedne tako velike manifestacije poput Velikog prela.

»Podnijeli smo nekoliko inicijativa da se problem prostora HKC-a rješava, u slučaju da dobijemo neki bolji ugovor od sadašnjeg, tj. ukoliko bi se ugovor o najmu prebacio na ugovor o korištenju prostora na duži period, tada bi se moglo razmišljati o adaptaciji prostora. Ima mnogo problema kao što je energetska efikasnost prostora, grijanje i mnogi drugi. Sve je to uvjetovano ograničenjima koje imamo kada su ovi projekti u pitanju. Želimo svakako pohvaliti ovu inicijativu vodstva zajednice koja je omogućila da na ovakav način, kapitalniji i ozbiljniji, financijska sredstva dolaze u udruge koje tada mogu raditi na projektima investicijskog karaktera«, zaključuje Lazar Cvijin.