Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca i Grad Županja strateški partneri

Udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca kroz projekt prekogranične suradnje nastavlja partnerstvo s Turističkom organizacijom Županje. Ukupno su po natječaju dobili 24.000 eura, s tim da je odnos sredstava 60:40 u korist Dužijance. U prvom projektu prošle godine su imali nabavu stolova, klupa, dvije kućice i sedam štandova koje su ove godine prvi puta koristili za Dužijancu i Takmičenje risara.

»Mi smo rezultate naših projekata već stavili u funkciju, oprema se koristi, što pokazuje koliko nam znači ovakav vid potpore. Ovogodišnji projekt je nastavak uspješne prošlogodišnje suradnje. Prvim dijelom projekta smo obuhvatili nabavu deset suncobrana sa stalcima za potrebe Dužijance i Takmičenja risara. Bila je predviđena izgradnja vanjskih toaleta na Đurđinu ili obnova krova postojećeg salaša koji je u našem vlasništvu, također na Đurđinu. Dio projekta smo već uspješno realizirali, za Dužijancu smo imali suncobrane koje je proizvela firma Kurija iz Karlovca, uvezli smo ih te su ove godine stavljeni u funkciju. Iznos tog dijela projekta je ukupno 4.400 eura sa svim pripadajućim troškovima. Od ukupnih sredstava koje smo dobili radit ćemo na izgradnji vanjskih toaleta. Smatramo da je to od izuzetne važnosti, jer svake godine smo za Takmičenje risara angažirali pokretne sanitarne kabine koje su izuzetno skupe, stoga nam je ovaj dio projekta sada prioritet. Ono što ostaje iza toga je sanacija krova na salašu«, rekao je direktor UBH-a Dužijanca Marinko Piuković.

Naglašava kako im je Grad Županja, odnosno Turistička organizacija Županje strateški partner. To je suradnja koja traje mnogo dulje od ove prekogranične, oko 20 godina. Međusobno se posjećuju na manifestacijama i pomažu se na razne načine. Njihova udruga je Moba, koja funkcionira pri Turističkoj organizaciji.

»Svake godine su bili kod nas na Takmičenju risara i Dužijanci, a naši risari su bili kod njih na manifestaciji pod nazivom Žetva. Nama je cilj da nastavimo i usavršavamo uzajamnu suradnju, te koliko god je to moguće ostvarujemo uspjehe na projektima ovakve vrste. U svakom slučaju, imamo potrebu za jakim partnerom koji razumije naše potrebe. Poznajemo se dugi niz godina i funkcioniramo na istoj valnoj duljini. Imamo slične prioritete, nabavljamo sličnu opremu te će zasigurno svaki idući projekt biti navezan na Turističku organizaciju Grada Županje«, zaključuje Marinko Piuković.