Program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije – Ulaganje u odgojno-obrazovne ustanove

U Osnovnoj školi Matko Vuković u Subotici novim namještajem opremit će se četiri učionice u kojima se nastava odvija na hrvatskome jeziku od prvog do četvrtog razreda. Za ove radove sredstva u iznosu od 8.300 eura su osigurana iz Hrvatske.

Hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ove godine ostvaruje Program prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije preko kojega se financira 25 projekata. Princip funkcioniranja ovih projekata je po standardnoj praksi Europske unije, glavni partner iz Hrvatske i partner udruga iz Srbije. Ove godine za Hrvate u Srbiji izdvojeno je više nego prošle godine – 530.000 eura, a naredne godine će taj iznos, kako je najavljeno, biti povećan na dva milijuna eura.

Sredstva su dobile udruge, župe i druge crkvene organizacije, obrazovne i druge institucije, medijske kuće, općine, županije…

U Osnovnoj školi Matko Vuković u Subotici novim namještajem opremit će se četiri učionice u kojima se nastava odvija na hrvatskome jeziku od prvog do četvrtog razreda. Za ove radove sredstva u iznosu od 8.300 eura su osigurana iz Hrvatske zahvaljujući prekograničnoj suradnji s OŠ Ivan Goran Kovačić iz Đakova. Ravnateljica škole Mirjana Stevanov kaže kako je posebno radosna što je ovaj projekt odobren, jer im je opremanje bilo potrebno i ne zna kako bi ga ostvarili na drugačiji način.

»Namještaj u tim učionicama je bio u lošem stanju i ovo je zaista veoma značajno, jer će naša djeca već za mjesec dana dobiti nove stolice, klupe, ormare, novu radnu ploču… Uglavnom se raspisuju natječaji za adaptaciju, za tehničku opremu, ali za ovakvo opremanje baš i ne«, kaže ravnateljica škole u kojoj se nastava i na hrvatskome odvija preko 20 godina.