Proslava blagdana svetog Dimitrija, đakona i mučenika u Srijemskoj Mitrovici

Svetkovina nebeskog zaštitinika Srijemske biskupije, katedrale i župe Srijemska Mitrovica svetog Dimitrija, đakona i mučenika proslavljena je u subotu 26. listopada u Srijemskoj Mitrovici. Euharistijsko slavlje u katedrali – manjoj bazilici predvodio je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačko-osiječki, u koncelebraciji sa nadbiskupima i biskupima Đakovačke-osiječke, Beogradske i Subotičke biskupije, dekanom Srijemske biskupije Eduardom Španovićem, te s tridesetak svećenika. U misnom slavlju su sudjelovali i svećenici iz Janjeva sa Kosova, članovi Međunarodne biskupske konferencije, svećenici Srijemske biskupije, redovnice i redovnici, te ostali vjernici iz Srijema i susjednih župa iz Hrvatske.
Proslava svetog Dimitrija od velikog je značaja za Srijemsku biskupiju i Grad Srijemsku Mitrovicu. Grad je i dobio ime po svetom Dimitriju, koji je mučenički pogubljen uz ostale srijemske mučenike prije 1701. godine u progonima kršćana od cara Dioklecijana. Po zagovoru svetog Dimitrija i drugih srijemskih mučenika, Srijemska biskupija se uspjela očuvati i danas. Ovogodišnjim euharistijskim slavljem, izraženo je zajedništvo vjere i poštovanja prema euharistijskom otajstvu.
»Ovaj događaj je značajan zbog toga što se mi u zajedništvu svake godine koncem listopada sastanemo s našim biskupima Đakovačko-osiječke crkvene pokrajine, a isto tako i s biskupima Požeške biskupije. Ovo je prigoda za crkveno zajedništvo i ohrabrenje, ne samo biskupa nego i svećenika i naših vjernika iz Srijemske Mitrovice i drugih župa koji redovito dolaze da u euharistijskom slavlju proslave ovaj blagdan. To je za nas vrlo važno i nastavit ćemo tako živjeti i poticati jedni druge u svim susretima koje budemo organizirali«, istaknuo je srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.
Sve vjernike pozdravio je presjedatelj misnoga slavlja, pomoćni biskup Đakovačko-osiječki Ivan Ćurić. U svojoj propovjedi između ostalog je posebno istaknuo, da Kristovo evanđelje ukazuje da je najvažnije zajedništvo svih ljudi, te da mučeništvo pripada temeljima kršćanske vjere.
»Mučenik ne mrzi svijet, nego očituje i navještuje nove istinske vrijednosti, koje su ostvarljive jedino u Bogu i u zajedništvu s ljudima. Mi danas živimo u civilizaciji s toliko napretka i emancipacija, a opet u nepravdi i patnji ljudi. Mučeništvo je uvijek suobličavanje Kristu. Neka nam putokaz bude Dimitrije i škola mučeništva. Pogledajmo svoje živote i ako je potrebno iz korijena promijenimo vlastite stavove i preispitajmo sve vrijednosti koje nas sada zaokupljaju. Današnja katolička zajednica u Srijemu brojno je ostala jako mala. Kroz Srijem je možemo reći, prošao teški kotač povijesti: stradanja, rata, suza… Čekali smo vrijeme ozdravljenja. Danas unatoč teškim iskustvima i stradanjima, naš je odgovor snaga evanđelja, a duhovni putokaz nam je satkan u molitvi, svetom zaštitniku za mir i jedinstvo«, kazao je mons. Ćurić.
Na euharstijskom slavlju u Srijemskoj Mitrovici, sudjelovao je i nadbiskup Đakovačko-osiječke nadbiskupije Đuro Hranić, koji je posebno istaknuo značaj molitve za izgradnju zajedničke budućnosti, na dobrobit cijelokupnog društva.

»Kroz čitavu povijest Dimitrije je svijetlio svim vjernicima, svim kršćanima da trajno, i u zgodno i u nezgodno vrijeme, budu vjerni Isusu Kristu i da svojim vjernim kršćanskim identitetom vjernošću u evanđelju, evanđeoskim idealima, nastoje svijetliti u svojoj zajednici, kako bi ona bila ljudskija, solidarnija, s više osjećaja za druge ljude. Crkva se održala i očuvala svoju vjeru u Krista i danas u ovim novim okolnostima. Jednako tako želi svim kršćanima i u Srijemskoj Mitrovici i u ovome društvu, pružiti ruku bratskoga zajedništva, zajedno s većinskom pravoslavnom crkvom u jednu cjelinu. Vjerujemo u istoga Krista, častimo Djevicu Mariju i imamo zajedničku bogatu baštinu. Ona je čvrsti snažni temelj s kojega svi zajedno možemo rasti u budućnost. Radujemo se što je u kršćanstvu i u Crkvi, zapuhao jedan novi vjetar unutar kojeg mi prepoznajemo da nismo uvijek bili vjerni Isusu Kristu i dopuštali smo da se previše ljudskoga nastani u nama. Onda kada smo previše bili u središtu mi, a premalo Krist Gospodin, nastali su raskoli unutar Crkve tijekom povijesti. Onda kada dopustimo da se Krist nastani u nama, da jedni druge promatramo Kristovim očima, njegovim srcem, onda se doista prepoznajemo kao braća i idemo graditi zajedničku budućnost«, naglasio je nadbiskup Hranić.
Na kraju misnoga slavlja, dekan Srijemske biskupije i župnik župe Svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici mons. Eduard Španović, zahvalio se svima na zajedništvu naglasivši: »Izabran od davnih dana, Mitar je naš štit i brana«.
Pored velikog broja vjernika na euharistijskom slavlju su prisustvovali: veleposlanik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota, konzul prvog razreda Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Hrvoje Vuković, vijećnici HNV-a, članovi HKC-a Srijem – Hrvatski dom, predstavnici mađarskog, njemačkog kulturno-umjetničkog društva iz Srijemske Mitrovice, predstavnik Uprave s vjerskim zajednicama Gavrilo Grban, te gradonačelnik Srijemske Mitrovice Vladimir Sanader sa suradnicima. Euharistijsko slavlje svojim skladbama uveličao je crkveni zbor Sveta Cecilija iz Srijemske Mitrovice.