Sastanak s dekanom Fakulteta za odgojno-obrazovne znanosti u Osijeku

SUBOTICA – Na inicijativu Hrvatskog nacionalnog vijeća u prošli četvrtak (5. rujna) je u Subotici održan sastanak s dekanom Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku prof. dr. sc. Damirom Matanovićem i prodekanicom za nastavu prof. dr. sc. Eminom Berbić-Kolar. Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je predstavila rad Vijeća te upoznala nazočne s problematikom obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji i obrazovnim potrebama, kako budućih studenata tako i nastavnog kadra na hrvatskom jeziku u Srbiji.
Dekan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmmayera u Osijeku Damir Matanović je nakon ovog inicijalnog sastanka kazao kako će nakon što se od strane HNV-a definiraju potrebe, u Osijeku definirati i kvote, »što znači puno lakši ulazak na fakultet i puno jeftinije studiranje«.
»Povod ovog posjeta je bila želja. Želja da surađujemo, da damo na raspolaganje svoja znanja, vještine i kapacitete hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Znači, da pomognemo koliko možemo. S druge strane, HNV je izrazio želju omogućiti mladima iz Vojvodine školovanje, da mogu studirati u Osijeku ponajprije hrvatski jezik ali i druge studije. Osječko sveučilište je razvijeno i bogato, s dvadesetak fakulteta, od poljoprivrede do informatike i jezika. Postoji široki dijapazon mogućnosti studiranja u Osijeku i mi smo tu i da ta vrata otvorimo«, kaže Matanović.
Inače, premda se osjeti manji broj studenata na Sveučilištu u cjelini, takav problem ne postoji na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.
»Mi smo najtraženiji fakultet na Osječkom sveučilištu, a u Hrvatskoj smo četvrti po traženosti. Samo na A smjeru predškolskog odgoja smo imali 20 kandidata na jedno mjesto, tako da mi ne osjetimo direktno taj egzodus ljudi u inozemstvo i sve manji broj djece«, kaže Matanović, te dodaje kako će na sastanku u Rektoratu Osječkog sveučilišta razgovorati i o mogućnosti kvota na drugim fakultetima kako bi se dobio dijapazon studiranja i kako bi djeca mogla studirati ono što žele.

Dvije teme su bile na stolu, kaže članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Margareta Uršal:
»Razgovarali smo na temu kvota za potencijalne studente na Osječkom sveučilištu i na temu usavršavanja našeg nastavnog kadra od strane njihovih stručnjaka koji bi za njih organizirali programe stručnog usavršavanja ovdje u Srbiji.«
Uršal kaže kako su u HNV-u ustanovili kako postoji potreba za kvotama na Osječkom sveučilištu, jer su se do sada studenti Hrvati iz Srbije preko kvota mogli upisivati samo na Zagrebačko sveučilište. »Dolaze sve brojnije generacije srednjoškolaca, pa tako naredna generacija ima tridesetak zainteresiranih za studiranje, a veći dio njih želi studirati u Hrvatskoj, i smatramo da je bolje da studiraju bliže kući jer postoji i veća vjerovatnoća da se vrate i nastave tu raditi i primjenjivati stečena znanja. Ukoliko odu u Zagreb, manja je vjerovatnoća da će se vratiti u Srbiju«, kaže Uršal.
Razgovore o kvotama, navodi ona, su pokrenuli na temelju istraživanja kojim su ustanovili da postoji zainteresiranost za studij na Glazbenoj akademiji, na Poljoprivrednom fakultetu, Fakultetu za odgojno- obrazovne znanosti gdje žele školovati kadar koji će biti stručan za nastavu na hrvatskom u Srbiji, ali i za ostale fakultete. Razgovaralo se, osim o kvotama, i o smještaju u studentskim domovima, ishrani i eventualno stipendijama u nekom narednom razdoblju.
Druga tema je bila stručno usavršavanje nastavnika u nastavi na hrvatskom jeziku.
»Profesori s Osječkog sveučilišta su već provodili programe stručnog usavršavanja nastavnog kadra u Mađarskoj u suradnji s tamošnjom Hrvatskom samoupravom i ovo je bila prilika da razgovaramo o sličnim programima za naše odgojitelje, učitelje i nastavnike. Planiramo da prva skupina budu odgojitelji i učitelji, a potom bi bili obuhvaćeni nastavnici, prvo prirodnih potom društvenih znanosti. To bi bio jedna trajan program stručnog usavršavanja, i na tragu današnjeg dogovora ćemo nastaviti razgovore u Osijeku i precizirati sve u narednom razdoblju«, objašnjava Uršal.
Očekuje se vrlo brzo i posjet predatvnika HNV-a Osječkom sveučilištu, te potpisivanje sporazuma o suradnji i određivanje kvota za sljedeću akademsku godinu na pojedinim fakultetima.