Smotra hrvatskog filma u Beogradu

BEOGRAD – Zajednica Hrvata Beograda Tin Ujević u suradnji s Jugoslovenskom kinotekom organizirala je po prvi puta Smotru hrvatskog filma koja je održana od 21. do 23. lipnja u Kinoteci u Beogradu. Prikazan je izbor najboljih kratkih i dugometražnih filmova hrvatske produkcije u protekle tri godine, nagrađivanih na nacionalnim i međunarodnim festivalima. Umjetnički direktor Smotre bio je filmski dokumentarist i predsjednik ZHB-a Tin Ujević Stipe Ercegović, a selektorica filmologinja i filmska kritičarka dr. Ivana Kronja.
Na Smotri su prikazani dugometražni »pulski dobitnici«: Mali Antonija Nuića, Kratki izlet Igora Bezinovića i Lada Kamenski Sare Hribar i Marka Šantića, uz kratke igrane i eksperimentalne filmove Mladena Stanića, Judite Gamulin i Sare Jurinčić, te svjetski uspješne animamirane filmove Ježeva kuća Eve Cvijanović i Biciklisti Veljka Popovića.
Dokumentarni hrvatski film bio je zastupljen kroz retrospektivu spomenutog mlađeg autora Igora Bezinovića, višestruko nagrađenog u Hrvatskoj i inozemstvu. Tako je publika imala prigodu pogledati etno-dokumentarce Dom je tamo gdje je srce i Kartolina, te ostvarenje Veruda – film o Bojanu.
Smotra je na uključila i hommage program slavnim avangardistima jugoslavenskog perioda, Dušanu Makavejevu (1932.-2019.) i Mihovilu Pansiniju (1926.-2015.).
Manifestacija je održana u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, a s ciljem da omogući kontinuirano praćenje hrvatskih filmskih ostvarenja kao i daljnju kulturnu suradnju pripadnika hrvatske manjine s matičnom kulturom, i ujedno sa kulturom i kinematografijom Srbije i čitave regije.
Smotru je svečano je otvorila opunomoćena ministrica u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu Davorka Velecki Čičak.