Svečano otkriven spomenik biskupu Antunoviću

U nazočnosti dužnosnika iz Hrvatske i Srbije, u Subotici je danas otkriven spomenik Ivanu Antunoviću (1815. – 1888.) kalačkom kanoniku i naslovnom biskupu, pokretaču preporoda među bunjevačkim i šokačkim Hrvatima u Ugarskoj te publicistu i proznom piscu.
Spomenik je podignut pokraj katedrale svete Terezija Avilske a prikazuje Antunovića u sjedećem položaju kako u lijevoj ruci drži otvorenu knjigu, što označava njegovu preporoditeljsku ideju, dok se desnom rukom pridržava za križ, što je znak kanoničke časti i službe. Autor spomenika je akademski kipar Bernard Pešorda iz Hrvatske, a podizanje spomenika bio je zajednički projekt Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Katoličkog društva ‘Ivan Antunović’ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić je u izjavi nakon svečanosti ocijenila kako je ovo veliki dan za hrvatsku zajednicu u Srbiji jer prvi puta u zadnjih trideset godina institucije te zajednice podižu samostalno jedan spomenik.
»Ovo je veliki dan i izuzetno nam je drago kada radost s nama, putem svojih predstavnika, dijele i Republika Hrvatska i Republika Srbija. Podizanjem ovoga spomenika želimo dijeliti vrijednosti koje je dijelio i sam biskup Ivan Antunović a to je da čuvamo svoju tradiciju, jezik i vjeru, ali isto tako i da njegujemo vrijednosti zajedništva i uvažavanja drugoga«, rekla je Vojnić.
Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je izjavio kako je spomenik Antunoviću dokaz multikulturalnosti Subotice i Vojvodine, ali i ohrabrenje hrvatskoj zajednici da može njegovati svoj nacionalni identitet.
»Značaj biskupa Antunovića kao preporoditelja nije bio samo za Hrvate, već i za opći suživot i toleranciju u vrijeme Austro-ugarske. Njegova uloga kao preporoditelja i prosvjetitelja za bačke Hrvate je bila od izuzetnog značaja, stoga ga poštuju danas jednako Hrvati i u Srbiji i u Mađarskoj. Njegova uloga spaja multikulturalnost, toleranciju, suživot«, kazao je Grlić Radman.
Izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović izjavio je kako je Antunovićevo djelovanje uzor i za buduće vrijeme.
»Antunović je, poput drugih ličnosti iz povijesti Srba i Hrvata u vremenu Austro-ugarske, stvarao djela kojima se i danas moramo vraćati. Izazovi 21. stoljeća su takvi da nas upućuju na zajedničko djelovanje, na promišljeniji rad i međusobno bolje razumijevanje. Nadam se i da će otkrivanje spomenika Ivanu Antunoviću, kao i sutrašnji događaj kada će Hrvatskom nacionalnom vijeću biti predata na upotrebu rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu, označiti jednu vrstu puta prema uzorima koji su radili na zajedničkim vrijednostima a koje sasvim sigurno u vremenu pred nama moramo uzeti kao vrijednosti vodilje«, kazao je Mirović.
Na svečanosti otkrivanja spomenika obratili su se i predsjednik Odbora za podizanje spomenika biskupu Antunoviću Stjepan Beretić, tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i predsjednik KD-a ‘Ivan Antunović’ vlč. dr. Ivica Ivanković Radak.
Zbog kiše, svečanost je održana u katedrali sv. Terezije Avilske, a spomenik su otkrili ovogodišnji bandaš i bandašica Josip Šarčević i Marijana Matković, nositelji žetvene svečanosti subotičkih Hrvata – Dužijance. U programu je sudjelovao i Katedralni zbor Albe Vidaković.