Svečano uručeni ključevi Fondaciji „Antun Gustav Matoš“

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić uručila je u petak 4. prosinca ključeve Fondaciji „Antun Gustav Matoš“ u Beogradu. Prostor u Beogradu u kojem se nalazi sjedište Fondacije ustupljen je HNV-u odlukom Vlade Republike Srbije, a na inicijativu predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.
Svečanom uručenju ključeva prisustvovali su Suzana Paunović, izaslanica predsjednika Republike Srbije i generalna tajnica predsjednika, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji dr. sc. Stjepan Glas, upraviteljica Fondacije Katica Naglić, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, srbijanski dramski spisatelj i redatelj te jedan od utemeljitelja Liberalno demokratske partije Nenad Prokić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije Mato Princip te njegovi članovi: Jozo Duspara i Irena Obradović.
Predavanje ključeva Fondaciji s reprezentativnom adresom na Studentskom trgu u Beogradu simbolički označava pomak u otvaranju novih prostora suradnje hrvatske nacionalne manjine s Republikom Srbijom te korak k njezinoj većoj prepoznatljivosti i vidljivosti u Beogradu – stjecištu važnih političkih, kulturnih i umjetničkih događanja.
„Narodi mogu postići sve, samo ime ne, ako ga izgube, riječi su velikog pjesnika hrvatskog naroda Antuna Gustava Matoša čije ime nosi novoosnovana Fondacija u Beogradu. Ponosna sam što ovaj prostor, koji nam je ustupila Vlada Republike Srbije na inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića, upravo potvrđuje ne samo naša nova postignuća, već, kako Matoš upozorava, ovaj je prostor znak uzajamnih srpsko-hrvatskih nastojanja te brige da se ime Hrvata u Republici Srbiji zaštiti i prepozna kao bogatstvo ovog društva. Ponosna sam što su Hrvati u Republici Srbiji, u zadnje vrijeme osobito, točka okupljanja i razgovora naših dviju država. Nadam se i vjerujem kako je ovo još jedan korak u našem zajedničkom koračanju u ljepšu budućnost u kojoj će različitost biti prepoznata kao istinsko uzajamno obogaćenje,“ rekla je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
Važnost ovog događaja komentirao je i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov: „Prvo treba reći kako bilo koje zajednice, pa ni nacionalne, bez vlastitog prostora nema! Prostor je, naime, konstituens koji omogućuje susret, okupljanje i djelovanje više ljudi k istim ili sličnim ciljevima. Hrvata u Beogradu je više od sedam tisuća i oni više neće biti puki zbroj! Drugo, prostor za hrvatsku zajednicu je dobiven u Beogradu – glavnom gradu i svakovrsnom drugom središtu Republike Srbije. Dosezi i vidljivost našeg djelovanja bit će daleko veći. I treće, no ne i najmanje važno, prostor je osiguran odlukom srbijanskih vlasti – Hrvati u Beogradu i hrvatska zajednica u Republici Srbiji na pozitivni su način priznati kao oni kojima država Srbija bez ikakve naknade omogućuje da kao zajednica mogu djelovati.“
Podsjetimo kako je, nakon Zaključka Vlade Republike Srbije o ustupanju prostora HNV-u 10. rujna, 29 vijećnika HNV-a jednoglasno donijelo Odluku o osnivanju Fondacije 4. studenog, a 24. studenog za upraviteljicu je izabrana Katica Naglić iz Surčina. Fondacija među svojim ciljevima ističe očuvanje, njegovanje i prezentiranje suvremene i tradicijske kulture Hrvata iz Beograda te promicanje i unaprjeđenje znanosti, obrazovanja i umjetnosti hrvatske nacionalne manjine.