Više od 45.000 eura iz programa prekogranične suradnje uloženo u obrazovanje

Više od 45.000 eura iz programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije dobiveno je za ulaganja u odgojno-obrazovne ustanove. Sredstva su dobile ustanove u kojima se rad izvodi na hrvatskom jeziku – vrtić »Marija Petković – Sunčica« iz Subotice, OŠ »Marko Vuković« iz Subotice, OŠ »Vladimir Nazor« iz Đurđina te Gimnazija »Svetozar Marković« iz Subotice.

Zahvaljujući prekograničnoj suradnji s Gradom Valpovo renovira se vrtić »Marija Petković – Sunčica« Predškolske ustanove »Naša radost«. Za radove je dobiveno 14.500 eura od kojih je renoviran parket – izlakiran, zamijenjeni su stari prozori, obnovljen sanitarni čvor, uređuje se fasada s dvorišne strane zgrade te je u planu i kupovina novog namještaja za urede.

U Osnovnoj školi »Matko Vuković« u Subotici novim namještajem opremit će se četiri učionice u kojima se nastava odvija na hrvatskome jeziku od prvog do četvrtog razreda. Za ove radove sredstva u iznosu od 8.300 eura su osigurana iz Hrvatske zahvaljujući prekograničnoj suradnji s OŠ »Ivan Goran Kovačić« iz Đakova.

Za nekoliko dana Osnovna škola »Vladimir Nazor« u Đurđinu dobit će nova računala za kabinet informatike i računarstva zahvaljujući projektu prekogranične suradnje s Osnovnom školom »Antun i Stjepan Radić« iz Gunje. Sredstva koja su preko projekta dodijeljena Đurđinu iznose 10.500 eura, od kojih će kupiti 15 računala i tri tableta.

Gimnazija »Svetozar Marković« programom prekogranične suradnje dobila je 12.000 eura. Predviđeno je da se sredstva potroše za kupovinu elektroničke opreme, prije svega pametne ploče koju do sada u gimnaziji nisu imali.

Hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ove godine ostvaruje Program prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije preko kojega se financira 25 projekata. Princip funkcioniranja ovih projekata je po standardnoj praksi Europske unije, glavni partner iz Hrvatske i partner udruga iz Srbije. Ove godine za Hrvate u Srbiji izdvojeno je više nego prošle godine – 530.000 eura, a naredne godine će taj iznos, kako je najavljeno, biti povećan na dva milijuna eura.