XIII. »Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina«

»Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina«, 13. po redu, održan je u subotu u dvorištu Etno salaša »Balažević« u Tavankutu.

Izlagači su se potrudili svojom raznovrsnom ponudom privući posjetitelje festivala pa je tako tu bilo jabuka iz tavankutskih voćnjaka, rakije, likera, vina, meda, domaćih kolača, različitih rukotvorina… Kao što je i običaj na ovom festivalu, u nekoliko kotlova kuhala se tarana, paprikaš od papaka, »grav«, »pivčiji paprikaš«, a sve uz pratnju tamburaša.

Zanimljivu ponudu imali su učenici IV. razreda hrvatskog odjela Osnovne škole »Ivan Milutinović« iz Subotice, koji su sa svojom učiteljicom Tanjom Stantić pravili turšiju, bakine kolače, kokice i medenjake.

Ana Žigmanov Vuković ima zasad lavande, pa je njen izložbeni prostor bio u boji lavande i zanimjivih načina da se ona iskoristi. Ni ovaj festival nije prošao bez tavankutskih slamarki, a odmah do njih svoj izložbeni štand imao je Slamarski muzej iz Domžala, koji čuva tradiciju slamarstva na području Domžala dugu više od 300 godina.

Na ovom se festivalu moglo kupiti i vino od višnje, koje na starinski način proizvodi Bela Saulić iz Bajmaka, te vino iz organske proizvodnje koje je nudila Maja Petrić iz Tavankuta.

Ovogodišnji »Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina« organizirali su HKPD »Matija Gubec«, Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame, zadruga »Voćko« i Osnovna škola »Matija Gubec«.