Završen kviz Mreža čitanja

U Gradskoj knjižnici Subotica prošloga tjedna priređena je svečana dodjela nagrada i diploma subotičkim srednjoškolcima koji su tijekom protekle školske godine sudjelovali u kvizu znanja i kreativnosti Mreža čitanja. Kao nagrade dobili su »smart« satove, torbe za laptop i knjige, ovisno od razine natjecanja do koje su ostvarili plasman. Ovo natjecanje u Hrvatskoj organizirala je Hrvatska mreža školskih knjižničara, a provedbu u Subotici su realizirali Gradska knjižnica Subotica u suradnji s NIU Hrvatska riječ koji su i pripremili zahvalnice i prigodne nagrade za sudionike kviza. U pitanju je 28 učenika hrvatskih odjela iz triju srednjih škola – Gimnazije Svetozar Marković, Politehničke i Medicinske škole.

Kako je istaknula knjižničarska savjetnica Gradske knjižnice Subotica Bernadica Ivanković, u odnosu na prošlu školsku godinu ove je bilo čak deset više prijavljenih učenika, a od ukupno tri razine natjecanja, na posljednju, treću, nacionalnu razinu, plasiralo se čak 14 srednjoškolaca iz Subotice, što je zavidan uspjeh.

»Dragi učenici, ne zaboravite da to što čitate i radite na sebi nitko vam ne može oduzeti i da je to vaš kapital«, poručila je ona.

Nagrade i priznanja učenicima uručili su ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ladislav Suknović i članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević.

Jedna od višegodišnjih sudionica kviza, gimnazijalka Lucia Mamužić kaže kako putem ovog programa stječu nova čitateljska iskustva i upoznaju nove književne autore koje ne susreću u nastavi.

Jana Mihajlović iz Medicinske škole također ističe kako Mreža čitanja obogaćuje njena književna iskustva te smatra da knjiga još uvijek može biti atraktivna mladima unatoč sve popularnijim digitalnim medijima.

Uručene su i zahvalnice mentorima i školama. Mentori učenicima bili su profesori hrvatskog jezika i književnosti u trima školama – Monika Ivanović, Morena Rendulić i Bruno Dronjić.

Ovim programom završena je još jedna sezona ovog kviza u Subotici koji je realiziran u tri razine natjecanja i dvije kategorije – oniline test znanja ili multimedijski uradak. Tema kviza bila je »U mreži različitosti« a učenici su čitali sljedeća književna djela: Jelena Kastaneti (Živjeti), Leigh Bardugo (Šest vrana) i Miro Morović (Voštani princ).

Projekt: Cronline news

Pokrovitelj: Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama