Bisernica stara 184 godine

Fotografija pred nama svojevrstan je most davne prošlosti i današnjih dana, jer je njezin povod rijetka i vrijedna tamburica – bisernica stara 184 godine koja je u kolovozu ove godine od strane Paula Katančića, rođenog Subotičanina koji već godina živi u Švedskoj, darivana slavonskobrodskom Muzeju tambure. Na fotografiji se pored darivatelja (u sredini, u odijelu s kravatom) nalaze još Šimo Marić (drži tamburicu), Mladen Rakić (tajnik muzeja), Damir Butković (ekspert za tamburice) i Krešimir Dokuzović (predsjednik brodske udruge tamburaša).
Prema riječima eksperta Damira Butkovića riječ je o vrlo rijetkom i vrijednom instrumentu čiji je trup izrađen od kornjačinog oklopa i rebrastog javorovog drveta, dok je gornji dio napravljen od smreke sitnog goda. Ukrašena je sa brojnim detaljima poput sedefa riječnih školjki, intarzija na samom trupu i drugih dodatnih detalja, rad je nažalost nepoznatog majstora z danas već pomalo davnih vremena prije gotovo dva stoljeća. Sama taburica koja je svojevremeno bila izrađena za profesionalnog svirača, bila je je u vlasništvu Paulovog oca Blaška Katančića, vrsnog tamburaša koju ju je dobio na dar 1920. godine kao 12-godišnji dječak, a već tada je imala reprezentativnih 85 godina starosti. Prema riječima njegovog sina Paula, darivatelja ove nesvakidašnje glazbeno – povijesne instrumentalne vrijednosti, njegov otac je naučio svirati tamburu s devet godina a već s jedanaest je svirao u Crkvenom zboru Sv. Terezije Avilske u Subotici. Vrijedna tamburica je bila nagrada za njegov talent, a darivao ga je vlč. Ivan Vojnič Tunić, voditelj Crkvenog zbora.
‘Uvjeren sam kako je Muzej tambure najvjerodostojnije mjesto za ovaj instrument, a i treba se nalaziti u sigurnoj Republici Hrvatskoj. Vjerujem kako bi ova moja odluka razveselila i moga oca, ali i sve članove obitelji Katančić’, rekao je donator Paul Katančić prigodom svečane primopredaje koja je u kolovozu 2019. godine ovjekovečena potpisom ugovora u kazamatu Tvrđave u Slavonskom Brodu.
Paulov otac Blaško svirao je svojevremeno u tamburaškom orkestru glasovitog subotičkog umjetnika Pere Tumbas Haje, a njezini zvuci doprinosili su jedinstvenom ugođaju majstorske glazbe na ovom narodnom instrumentu. I ta činjenica doprinosi još većoj vrijednosti ovog rijetkog i vrijednog instrumenta, podižući joj materijalnu vrijednost. Prema kazivanju njezinog vlasnika
mogao ju je više puta u inozemstvu prodati za izdašne novčane svote, ali ju je ipak želio pokloniti muzeju koji će na pravi način znati cijeniti njezinu pravu vrijednost.
Na radost svih poklonika tamburaške glazbe, instrument star 184 godine pronašao je svoj trajni dom u kome će biti adekvatno čuvan i dostupan za gledanje. Muzej tambure u Slavonskom Brodu, zahvaljujući nesebičnoj gesti Paula Katančića postao je bogatiji za još jedan izvanserijski eksponat.