Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2019.

Treći nastavak Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini posvećen je filmovima o umjetnosti, a gost večeri bit će Silvio Mirošničenko s kojim će se publika moći upoznati i razgovarati nakon projekcije.

Program
Antikvarijat
Hrvatska, 2018., kratki igrani film, trajanje 17 minuta
scenarist i redatelj Silvio Mirošničenko, snimatelj Viktor Gloc, montažer Silvije Magdić, skladatelj Pere Ištvančić, produkcija Artizana
Stari bračni par Marko i Nada pozivaju u kuću nepoznatog prolaznika, uvjereni da je riječ o njihovu omiljenom književniku. Kada gost ode, razočarana Nada odluči prodati sve njegove knjige.
Silvio Mirošničenko (1972.) je hrvatski redatelj i montažer. Rođen je u Bad Schussenriedu (Njemačka). Godine 2010. diplomirao je filmsku montažu, a godine 2005. dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Pohađao je filmski tečaj na SAE Institutu u Münchenu. Režirao je brojne dokumentarne filmove o gorućim socijalnim pitanjima, uglavnom u nezavisnoj produkciji ili u produkciji Hrvatske radio televizije. Dokumentarni film Na putu straha prikazan je 2006. godine na amsterdamskoj IDFA-i, najznačajnijem festivalu dokumentarnog filma. Njegov dokumentarni film Ophodar pruge osvojio je nagradu Cinerail d’Or Documentaires za najbolji dokumentarni film na festivalu Cinerail u Lilleu (Francuska). Edo Maajka – Sevdah o rodama dobitnik je nagrade za najbolju montažu na Danima hrvatskog filma 2008. Predstavljao je Hrvatsku na najvećem televizijskom festivalu Prix Europa u Berlinu 2002., 2003. i 2008. godine (Snovi na peronu djetinjstva, Čuvar tegljača, Edo Maajka – Sevdah o rodama). Kao dramaturg, surađivao je na nekoliko dokumentarnih filmova Branka Ištvančića čiji dugometražni igrani film za djecu Duh u močvari potpisuje kao koscenarist.

Az, Branko pridivkom Fučić
Hrvatska, 2016., dokumentarni film, trajanje 35 minuta
scenarist i redatelj Bernardin Modrić, snimatelj Robert Kalčić, skladatelj Igor Karlić, produkcija Istra film

Poetska je i kontemplativna priča o najuglednijem hrvatskom istraživaču glagoljice i freskoslikarstva čija je djelatnost obilježila povijest umjetnosti naših krajeva druge polovice prošloga stoljeća. Fučić je znanstvenik koji nam je tako jednostavno, zanimljivo, slikovito i nadahnuto približio davne ljude, davne događaje i davno vrijeme. Njegova istraživanja Bašćanske ploče, Istre i Kvarnera spadaju u vrh znanstvenog istraživanja na području povijesti umjetnosti. Film dočarava njegov svijet mističnih priča i prizora sačuvanih na zidovima crkava, kamenitim putovima, uličicama istarskih, krčkih i primorskih gradića, seoskim grobljima…

Bernardin Modrić rođen je 18. travnja 1954. u Ogulinu. Debitira na filmu 1980. godine kada za Jadran film režira svoj debitantski film. Osim dugometražnog dokumentarnog filma Ritam rock plemena ostvario je još oko 130 kratkih igranih i dokumentarnih filmova koji su prikazivani i nagrađivani u zemlji i svijetu. Član je Zajednice hrvatskih umjetnika, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Društva hrvatskih filmskih djelatnika i Hrvatske udruge producenata.

Dragi Vincent
Hrvatska, 2006., dokumentarni film, trajanje 47 minuta
scenarist i redatelj Bogdan Žižić, snimatelj, Željko Guberović, skladatelj Arsen Dedić, produkcija Studio Guberović

Film otkriva vrlo neobičnu duhovnu i slikarsku vezu između hrvatskog slikara Dragutina Trumbetaša i glasovitog Vincenta van Gogha. Temeljen je na istoimenom Trumbetašovu ciklusu, zamišljenoj korespondenciji putem slika-pisama sa slikarskim genijem van Goghom u kojima se Trumbetaš poistovjetio sa sudbinom slavnog, ali isto tako nesretnog i neshvaćenog umjetnika. Film je priča o dva umjetnika, dvije sudbine, no ujedno i vizualna priča o trumbetašovu Turopolju i Posavini s jedne, te van Goghove Nizozemske, Provanse i Ille de France s druge strane. Dio filma snimljen je u francuskoj Provansi, mjestima gdje je van Gogh stvorio svoja najvažnija i najpoznatija djela.

Bogdan Žižić rodio se u Solinu 1934. Diplomirao je pravo 1957., radio kao dramaturg u Zagreb filmu, a kasnije je bio i direktor te kuće. Od 1964. režira dokumentarne filmove od kojih su mnogi nagrađivani na brojnim festivalima: Pohvala ruci (1968.), Otkopčati dugme (1968.), S onu stranu mora (1968.), Ivana (1981.), Emanuel Vidović (1989.), Goli otok (1994.). Kontinuirano se uspješno bavio i radom na kratkim filmovima: Madeleine, mon amour (1971.), Putovanje (1972.), Presa (1981.). Veliki uspjeh postigao je na festivalu u Puli filmom Kuća (1975.), gdje je nagrađen Velikom Zlatnom Arenom. Režirao je i veliki broj televizijskih dokumentaraca i obrazovnih emisija.
Ulaz na projekcije je slobodan.

Organizatori
Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji s Art kinom Lifka u Subotici i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih redatelja i Ministarstva vanjskih poslova RH.