GoetheFEST – sedam novih nagrađivanih filmova u cijeloj Srbiji na onlajn filmskom festivalu

U devetom izdanju filmskog festivala GoetheFEST, koji se ove godine održava od 29. listopada do 4. studenog pod sloganom “Novo vrijeme, novi svijet”, prikazat će se sedam filmova, od kojih će šest imati srpsku premijeru. Svi filmovi će se besplatno prikazivati na mrežnoj platformi mojoff.net, a zatim će biti dostupni za gledanje 24 sata od vremena određenog u programu u cijeloj Srbiji.
Festival će biti otvoren u četvrtak, 29. listopada u 18 sati, produkcijom “Berlin Alexanderplatz”, njemačkog redatelja afganistanskog podrijetla Burhana Kurbanija. Ovaj je film nominiran u čak 11 kategorija za dodjelu njemačkih filmskih nagrada, a osim nagrade za najbolji igrani film, dobitnik je i nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu (Albrecht Schu), kameru (Joshi Heimrat), filmsku glazbu (Dasha Dauenhauer) i scenografiju. Zilke Bur). Riječ je o novoj adaptaciji jednog od najvažnijih romana njemačke moderne iz 1929. godine, “Berlin Alexanderplatz” Alfreda Deblina, u kojoj autor otvara mnoga važna pitanja na temu migracija, rasizma i modernog ropstva. Glavni junak ovog filma je Franz Biberkopf, afrički migrant iz Gvineje Bissau, koji je odrastao u berlinskom parku Hasenheide, poznatom po dilanju droge, i noću berlinskih klubova natopljenih demonskim simbolima kapitalizma.
Drugog festivalskog dana, u petak, 30. listopada u 18 sati, na programu je provokativni film Sandre Folner, imenjak Sioranovog djela “Nevolja s rođenjem”, koji je predstavljen u najmlađem dijelu Susreta Berlinale s ciljem jačanja estetskog i strukturnog neovisni i inovativni filmaši. Žiri Susreta dodijelio mu je posebnu nagradu, a na Festivalu dijagonale za najbolji film, scenarij, montažu, glumu i druge nagrade osvojio je četiri nagrade. Ovo je film o egzistencijalnoj krizi androida Elija koji odražava određeni aspekt trenutne stvarnosti preispitujući kategorije pamćenja, identiteta i spola.
U subotu, 31. listopada, u 18 sati bit će prikazana realizacija “Njemačkog sata”, adaptacije istoimenog romana njemačkog književnika Siegfrieda Lenza u režiji Kristijana Švohova, a scenarij njegove majke Hajde. Kao univerzalna parabola o tome što fašizam može učiniti pojedincu, obitelji i zajednici, film je značajan za trenutni trenutak u kojem, prema riječima redatelja, njemačkim društvom kruže diskriminacija i rasističke ideje. Realizacija “Njemačkog sata” postavlja pitanje granica obveze osobne odgovornosti.
Za prvi dan studenog u 18 sati rezervirana je projekcija filma “Audicija” redateljice i koscenaristice Ine Weiss i grandiozne Nine Hoss u glavnoj ulozi. U ovoj uzbudljivo izgrađenoj studiji likova, obiteljskoj drami i psihološkom trileru, Ana Bronski (Nina Hos) nalazi se u mreži odnosa s muškim protagonistima (ocem, suprugom, ljubavnikom, kolegom, sinom i studentom violine), u rascjepu između discipline i nedostatka kontrole, potrage za savršenstvo i strah od neuspjeha.
U ponedjeljak, 2. studenog, u 18 sati, na programu je film “Usmeni sporazum” Ilkera Chataka, koji je brončani medvjed osvojio za najbolji njemački film. Ovo je još jedno postignuće s temom migracije. Na plaži turskog turističkog naselja Nemica, pilot, suočen s dijagnozom ozbiljne bolesti, sreće Anadolije, žigola koji sanja o Njemačkoj. S scenaristom Nilsom Monom, Chatak se odlučuje poigrati stereotipima kako bi dopustio proboj njezine hladne i naoko cinične fasade, s odlomcima komičnih dijaloga.
Film Nele Leane Folmar “Auerhaus” bit će prikazan u utorak, 3. studenog u 18 sati. Smješten na jug SR Njemačke ranih 80-ih, ovo je atmosferski film zasnovan na dirljivom, nevjerojatno komičnom i melankoličnom istoimenom izvanvremenskom romanu Bovea Bjerga. Ovim filmom redatelj postavlja pitanje je li moguće priču o depresiji i osjećaju beznađa, tako tipičnom za razdoblje puberteta, ispričati na pitki način.
Za kraj festivala, u srijedu, 4. studenog, u 18 sati, na programu je film “Perzijski razredi” redatelja Vadima Perelmana, kanadsko-američkog redatelja ukrajinskog podrijetla u rusko-njemačko-bjeloruskoj koprodukciji, premijerno prikazan na Berlinaleu. Ovaj put književna osnova leži u kratkoj priči Erfindung einer Sprache Wolfganga Kolhazea. Inspiriran istinitim događajima, film preispituje teme sjećanja, sjećanja, identiteta, veze između jezika i identiteta te moći prilagodbe. Jedan od zanimljivih elemenata filma je izmišljeni farsi jezik kojeg je maestra Larsa Eidingera naučio argentinski glumac Nahuel Perez Biscayart.

GoetheFEST održava se od 2012. godine i predstavlja presjek suvremene njemačke kinematografije iz tekuće godine. Program je tradicionalno usmjeren na nagrađivana i najbolja ostvarenja s čuvenog Berlinala, jednog od najvažnijih svjetskih autorskih filmskih festivala.

Više o filmovima: https://www.goethe.de/ins/cs/sr/kul/sup/f19.html