Groblja /kulturna baština

Vrijeme je blagdana Svih svetih, kada će mnogi Subotičani, ali i mnogi koji danas žive diljem Europe i ostatka svijeta, pohoditi vječne kuće svojih najbližih. Razvojem turizma, koji se posljednjih godina intenzivno razvija na sjeveru Bačke, i posjet grobljima predstavlja, također, jednu od potencijalnih gradskih atrakcija. Na temu nekoliko aktualnih događanja porazgovarali smo s Vesnom Prćić, ravnateljicom JKP ‘Pogrebno’ iz Subotice
JKP “Pogrebno” već dvije godine aktivno surađuje s udruženjem “Komunal” iz Zagreba koje organizira tematske konferencije na temu groblja, prije svega očuvanja kulturne baštine i predstavljanja groblja kao turističke atrakcije. U Hrvatskoj je na ovom polju već intenzivno radi tako da se na konferencijama mogu iskustva groblja Mirogoj u Zagrebu, poznatog varaždinskog groblja, te iz Istre koja je na ovom polju najviše uznapredovala. Suradnja s udrugom Komunal od iznimnog je značaja jer ista izravno surađuje s EU parlamentarcima, te se iz prve ruke mogu dobiti i sugestije o koracima koje treba poduzeti
Nažalost, čak niti na razini EU ne postoje fondovi specijalizirani za očuvanje groblja. JKP ‘’Pogrebno’’ je u suradnji s partnerima iz Hrvatske – poduzećem “Ukop” iz Osijeka i “Kneževi parkovi” iz Kneževih Vinograda, te pogrebnim poduzećem iz Sombora, aplicirao s projektom “Tragovima naših predaka”, koji je u fokusu imao groblje u Gornjem Tavankutu. Za Hrvate na prostoru Bačke, ovo groblje je od posebnog značaja jer se na njemu nalazi najstariji spomen hrvatskoga naroda. Većina spomenika datira s početka 19. Stoljeća, a natpisi na njima su posebno zanimljivi. Cilj ovog projekta bio je istaknuti najzanimljivije na groblima kako s hrvatske, tako i sa srpske strane, te napraviti rutu uz već postojeće biciklističke i rute Secesije. Ovim projektom moglo se za uređenje groblja u Gornjem Tavankutu osigurati preko 130 000 eura. Nažalost, projekt je odbijen jer nije prepoznat, odnosno nije bio izlobiran na pravi način jer smo išli kroz fond za zaštitu životne sredine, pojasnila nam je ravnateljica Prćić, dodajući kako je u planu potencijalna realizacija jednog mnogo većeg i važnijeg projekta.
Prije mjesec dana zatvoren je treći poziv za INTEREG IPA projekte suradnje Srbija i Mađarske, gdje ponovno aplicirali u partnerstvu s pogrebnim poduzećem iz Sombora, a partneri iz Mađarske su pogrebna poduzeća iz Kečkemeta i Kiškunhalaša. Ovaj projekat je pravilno izlobiran, ima veliku podršku mađarske zajednice i JKP “Pogrebno” ide u taj projekt sa zahtijevom za obnovom kompleksa spomen groblja “Ptica slomljenih krila” koje je od iznimnog značaja za sve ovdašnje narode, jer njeguje sjećanje je na stradale iz 1944. i 1945. godine. Projekt je vrijedan je 600 000 eura od čega bi se malo više od 100 000 uložilo u spomen kompleks na Senćanskom groblju. U sklopu projekta napravila bi se priprema cijelog groblja u turističku namjenu (izrada QR kodova, turističkih infotabli koje nedostaju), te obnovili grobovi triju istaknutih Subotičana: Jožefa Paganinija, Karolja Bitermana i Ambrozija Boze Šarčevića.
U JKP “Pogrebno” već je nekoliko godina unatrag praksa je da se klijenti pismenim putem na osobnu adresu podsjećaju na potrebu plaćanja najma grobnog mjesta. Trenutačno desetogodišnji najam za grobnice iznosi 8900 dinara, a za rake 7190 dinara. Nažalost, cijena koju je potrebno platiti nije svima prihvatljiva. Važno je naglasiti kako se ovdje ne radi o novcu koji se unaprijed uplaćuje pogrebnom poduzeću, već se zapravo plaća za pokojnike koji su sahranjeni u tom groblju, a naknada je namjenskog karaktera za održavanje i uređenje groblja. Imajući razumijevanja za građane, trudimo se pronaći najbolje rješenje, odnosno mogućnost plaćanja ovog iznosa u godišnjim ratama.
Činjenica je da JKP “Pogrebno” cijele godine radi za ovaj dan kada svi nama dolaze u goste. Kapije groblja će biti otvorene nakon šest sati ujutro, a zatvarat će se tek oko devet sati navečer jer smo primjetili kako veliki broj Subotičana voli prošetati grobljem i kada padne mrak. U svakom groblju će biti naše grupovođe koji će biti na raspolaganju u slučaju potrebe za potrebitim informacijama. Problem koji postoji jeste parkiranje vozila oko Bajskog griblja, a koji će biti riješen nakon proširenja groblja na prostor ranijeg sportsko rekreativnog centra i otvaranja ulice. Plan je u budućnosti postavljanja video nadzora i osvetljenja groblja, te uvođenje ekološkihih standarda kod razdvajanja otpada na samom groblju. Mi smo malo poduzeće s malim brojem zaposlenih i jedino u suradnji s građanima možemo unaprijediti izgled naših groblja, zaključila je na koncu Vesna Prćić, ravnateljica JKP Pogrebno iz Subotice.