HGU Festival bunjevački pisama

Među 14 novih skladbi pisanih namjenski za Festival bunjevački pisama, po ocjeni stručnog žirija, za najbolju pjesmu proglašena je Priča o tamburi, autora glazbe i teksta Gorana Jakusa. Pobjedničku pjesmu izveo je dugogodišnji sudionik ovoga festivala i zaljubljenik u tamburašku glazbu Martin Vojnić Mijatov.

Nakon dvije godine Festival se ponovno vratio među ljude, među publiku koja već više od dva desetljeća prati i podržava tamburašku scenu Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama. Festival je održan u dvorani Tehničke škole Ivan Sarić u Subotici 25. rujna, a i ove godine, zahvaljujući sudionicima, dobio je međunarodni predznak.

Osim prvonagrađene pjesme, dodijeljena su i druga priznanja. Drugu nagradu stručnog žirija dobio je Tomislav Vukov, skladatelj i autor teksta za pjesmu Sokak mali, koju je izveo ansambla Hajo. Treća nagrada pripala je Vojislavu Temunoviću za pjesmu Bunjevčice mala, koju je izvela Iva Molnar, a nagradu za najbolji do sada neobjavljeni tekst dobila je Snežana Kujundžić za pjesmu Tiha ravnica. Najbolji aranžman na festivalu, po ocjeni stručnog žirija potpisali su članovi ansambla Ruže, koji su s pjesmom Moja jedina osvojili i nagradu publike. Tekst za ovu pjesmu napisao je Ninoslav Radak, dok je autor glazbe Sebastijan Kantur. Davor Knežević (pjesma Tiha ravnica) ponio je titulu najboljeg interpretatora 22. Festivala bunjevački pisama, dok je za najboljeg debitanta proglašen Marko Grmić, koji je izveo pjesmu Zvizde sjaje. Osim nagrađenih, na Ovogodišnjem Festivalu nastupili su i Iva Gabrić, Tamburaški sastav Prijatelji tambure (Bihać – Bosna i Hercegovina), Boris Dević, Anamarija Kuntić, Ladislav Huska, Miljana Kostadinović, Iva Molnar, ansambl Ravnica i Slaven Stilinović (Hrvatska). Sve soliste je pratio Veliki festivalski tamburaški orkestar koji je uvježbala i 17. puta njime dirigirala Mira Temunović.

Na kraju programa posjetitelje i sudionike programa je pozdravio predsjednik HGU Festival bunjevački pisama prim. dr. Marko Sente, koji je među ostalim rekao:

»Radujem se da vas sve mogu pozdraviti uživo, a ne putem malih ekrana. Hvala što s nama uživate u svakoj novoj skladbi, što se radujete novom izvođaču, novom članu Festivalskog orkestra, koji svojim trudom i radom uljepšavaju ne samo Festival i festivalsku večer nego nam uljepšavaju i život«.