Koncert komornog zbora Ivan Filipović – Zagreb Voices

Komorni zbor Ivan Filipović iz Zagreba gostovao je proteklog vikenda u Subotici (15. srpnja) i Novom Sadu (16. srpnja), te je svoj dugogodišnji rad predstavio ovdašnjoj publici. Koncerti su održani u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske i župnoj crkvi Imena Marijina, takozvanoj novosadskoj katedrali, a u organizaciji glazbenog odjela Subotičke biskupije.

Koncert pod nazivom A Cappella okupio je ljubitelje sakralne glazbe, koji su imali priliku uživati u a capela izvedbi članova ovoga zbor. Na programu su bila sakralna djela poznatih domaćih i svjetskih skladatelja poput Mate Lešćana, M. Durufle, F. M. Bartholdya, N. N. Kedrova, C. Kreeka, P. I. Čajkovskog, F. X. Biebla, O. Gjeila i M. Lauridsena.

Zbor ove godine obilježava 25. obljetnicu postojanja i rada, te su po riječima osnivača, dirigenta i umjetničkog voditelja ovoga zbora maestra Gorana Jerkovića tijekom gotovo svih godina među članovima zbora bili i studenti iz Subotice.

Nemoguće je nabrojati sve ono rađeno u proteklih 25 godina djelovanja zbora, ali ono što dodatno govori o njegovoj kvaliteti jeste nastup u Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Ujedinjenih naroda, u sklopu festivala pjevačkih zborova The Rhythms of One World International Choral Festival.

Ono što smo mogli čuti tijekom njihova nastupa jeste jedna boja i jedan zvuk, sjajna uvježbanost i lakoća kojom izvode odabrane skladbe. Da bi postali njihov član, po riječima maestra Jerkovića, potrebno je imati dobru volju i ljubav, a jedini uvjet je da imate sluha. Nije obvezno glazbeno obrazovanje, ali je je poželjno budući da je zbor zahtjevan u radu. No, kada postoji volja i upornost, kako je rekao dirigent, sve prepreke se mogu brzo svladati. U zboru se radi sistematično i puno na individualnom pristupu, a da je to sve tako, mogli su čuti svi oni koji su posjetili ovaj koncert.

Foto: Subotička katedrala facebook

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice