Obilježen Dan rođenja bana Jelačića

U subotu, 16.10.2021. godine u Petrovaradinu obilježen je jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića. Tim povodom, oslikavanjem lika bana na zidu svečane dvorane njegove rodne kuće, ministrica kulture i informiranja Srbije Maja Gojković i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić označile su početak radova na obnovi toga objekta. Spomenute radove u vrijednosti 100.000 eura financirat će srbijanska vlada uz potporu vojvođanske i grada Novoga Sada.
»Drago nam je da u ovome sudjeluju visoki predstavnici Vlade Srbije jer to pokazuje da su spremni i na daljnju suradnju. Ovo zapravo treba biti primjer kako se i sva ostala otvorena pitanja Hrvata u Srbiji trebaju rješavati«, rekla je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
Istaknula je kako je riječ o velikome postignuću, ali da hrvatska manjina očekuje dobru volju srbijanske vlasti i kada su u pitanju zajamčeni zastupnički mandati u Skupštini Srbije, razmjerna zaposlenost u državnim institucijama, dostatna financijska sredstva za rad vijeća, pozitivna slika u medijima ili zaštita kulturnih dobara Hrvata u Srbiji.
Ministrica kulture i izaslanica predsjednika Srbije Maja Gojković je istaknula kako su rodna kuća i njezina obnova istinski simboli »želje da pridonesemo očuvanju tradicije, običaja i kulture hrvatske nacionalne manjine u našoj državi«.
Otkup i predaju rodne kuće bana Jelačića hrvatskoj manjini, te početak njezine obnove, pozdravio je i izaslanik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Dario Magdić, a okupljene na svečanosti pozdravio je i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.
Program proslave počeo je svetom misom u crkvi sv. Jurja koju je služio zemunski župnik Jozo Duspara u koncelebraciji sa svećenicima Srijemske i Subotičke biskupije.