Etno kamp za djecu

priredbaU petodnevnom etno kampu u organizaciji Hrvatske čitaonice svake godine sudjeluje sve više djece, učenika iz Subotice. Sada se u etno kamp prijavljuje osamdesetak djece. Kamp se održava i uz logističku potporu Gradske knjižnice, a odvija se uvijek posljednji puni radni tjedan (od ponedjeljka do petka) prije početka škole u osmom mjesecu.

U okviru rada u kampu, polaznici sudjeluju u sljedećim programima:

– kreativne manualne radionice na određenu temu
– jednodnevni izlet
– učenje narodnog plesa (folklor)
– tamburaška sekcija
– etno kuhinja
– pjevanje narodnih pjesama
– dramska sekcija
– recitatorska sekcija
– moderan ples
– duhovna radionica (pjevanje duhovnih pjesama, sveta misa, kviz i druge aktivnosti)
– etno radionica (proučavanje običaja i izrada određenih uradaka na tu temu)
– Godina hrvatskih velikana u Vojvodini (obilježavanje određenim aktivnostima)

Djeca, sudionici kampa, dolaze pet dana u tjednu gdje uz svoje animatore uče razne vještina, a najvažnije je druženje koje se postiže tijekom petodnevnog boravka u bliskom druženju. Izrađuju razne predmete, pjevaju, plešu, glume, recitiraju i drugo, a jedan dan provode na izletu u nekom mjestu u okolici Subotice ili u ovisnosti od sredstava i dalje, u Vojvodini.

Svake godine djeca nauče ponešto iz tradicijske baštine, a na kraju sve to predstave svojim roditeljima i gostima na završnoj priredbi na kojoj se priređuje i prigodna izložba dječjih uradaka nastalih u kampu. Ovakve susrete gdje se na vrlo edukativan način radi s djecom potrebno je što više priređivati jer se na taj način podupire očuvanje nacionalne svijesti. U radu s djecom sudjeluje svake godine veliki broj volontera (oko 40 osoba) koji pomažu u realizaciji aktivnosti.

10. godina Hrvatske čitaonice (2012.). Marija Jaramazović sa djecom Hrvatske čitaonice pjeva pjesmu Zagrli me ti

Etno kamp 2013. – „Pleši, pleši”

Manifestacija “Etno kamp za djecu” sortirana po godinama (KLIKOM NA LINK IZ TABELE OTVARATE STRANICU SA PODACIMA O MANIFESTACIJI):

II. etno kamp Hrvatske čitaonice
IV. etno kamp Hrvatske čitaonice
V. etno kamp Hrvatske čitaonice
VI. etno kamp Hrvatske čitaonice
VII. etno kamp Hrvatske čitaonice