Dužnosnici iz Požeško-slavonske županije u Matici: Dobra suradnja s Hrvatima u Srbiji

Hrvatski dom – Maticu u Subotici danas su posjetili dužnosnici iz Požeško-slavonske županije. Kako je ocijenjeno, suradnja te županije, pojedinih lokalnih samouprava (Općina Kaptol i Grad Pleternica), tamošnjih ustanova i manifestacija s Hrvatima u Srbiji višegodišnja je i dobra, kao i da postoji mogućnost njezina proširenja. Delegacija iz ove županije u Subotici boravi od jučer, jer su bili gosti 23. »Festivala bunjevački pisama«.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala bunjevački pisama bila je Općina Kaptol. Ovo pokroviteljstvo rezultat je višegodišnje suradnje s njihovim festivalom tamburaških pjesama »Zlatni glas Zlatne doline« na kojemu nastupaju i izvođači iz Vojvodine. Načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić izrazio je zadovoljstvo sinoćnim festivalom kao i nadu će se razmjena glazbenih izvođača još više razvijati.

Javna ustanova Pleternica iz istoimena grada partner je HGU-a »Festival bunjevački pisama« u prekograničnom projektu putem kojega je izgrađen i opremljen »Tamburaški klub« u »Tamburaškoj kući« u Subotici. Prostor je sinoć otvorila županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić. »Hrvatska zajednica je zajednica u potrebi a vjerujem da će, i podrškom Vlade Hrvatske, koja je iskazana u gradnji Hrvatskog doma – Matice, ali i daljnjoj suradnji Hrvatske zajednice županija i HNV-a, ta potpora biti još snažnija te da će položaj Hrvata u Srbiji biti još bolji«, rekla je Antonija Jozić.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je važnost ovakvih posjeta i suradnji. »Osim tamburaške glazbe i Muzeja bećarca, još jedna velika poveznica s Požeško-slavonskom županijom je i Gospa od Suza, čije svetište postoji u Pleternici. Na današnjem sastanku je dogovoreno da ćemo razraditi tu ideju i napraviti poveznicu i s Crkvom«, rekla je Vojnić.