Znanstveni pogled na kulturnu baštinu bačkih Hrvata Šokaca

U proteklih šest mjeseci znanstvenici s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Novom Sadu s Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo proveli su terensko istraživanje mjesta u Podunavlju u kojime žive Hrvati Šokci, a rezultati tog istraživanja predstavljeni su danas u »Šokačkoj kuči«  Sonti.

»U ovih šest mjeseci obišli smo svih sedam mjesta u šokačkom Podunavlju, od Berega do Plavne. Obišli smo etno kuće, crke, privatne zbirke. Otkrivali smo to zaista impresivno materijalno nasljeđe bačkih Hrvata Šokaca. Sigurno je da ćemo na osnovu ovih istraživanja razvijati prijedloge kako to iskoristiti«, kazao je šef Katedre za geoekologiju Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo PMF-a u Novom Sadu prof.dr. Vladimir Stojanović.

Osim prof. Stojanovića dio tima su još dvoje profesora sa PMF-a: prof. dr. sc Snežana Besermenji i prof. dr. sc Miroslav Vujičić.

Terensko istraživanje  provedeno je u okviru projekta »Uloga kulturnog naslijeđa bačkih Hrvata Šokaca u ostvarivanju funkcije Rezervata biosfere Mura – Drava – Dunava«. Taj projekt dobio je  potporu Pokrajinskog tajništva za visoko obrazovanje i znanstvenoistraživački rad i Hrvatskog nacionalnog vijeća.

U ovom projektu spojeno je očuvanje baštine jedne zajednice i zaštita prirode u rezervatu biosfere.