Golubić: Znanstveni skup o hrvatsko-srpskim odnosima

Međunarodni znanstveni skup Hrvatsko-srpski odnosi, koji je posvećen normalizaciji odnosa u regiji, održan je 25. kolovoza u Golubiću pored Obrovca u Hrvatskoj. Na skupu su sudjelovali politički predstavnici Hrvata iz Srbije i Srba iz Hrvatske.

Predsjednik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac ocijenili su da je skup u Golubiću važan doprinos u ukupnom nastojanju da se odnosi između Hrvata i Srba, te Hrvatske i Srbije, razvijaju u pravcu međusobnog uvažavanja i normaliziranja odnosa. Gosti ovogodišnjeg skupa bili su predstavnici danske manjine iz Njemačke i njemačke manjine iz Danske.

U svom uvodnom izlaganju Žigmanov je kazao kako je znanstveni skup u Golubiću jedna od rijetkih prilika da se o stanju u hrvatsko-srpskim odnosima razgovara iz vizure interesa pripadnika nacionalnih manjina, srpske u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, što je tema koja nije česta u narativima koji prate hrvatsko-srpske odnose, a ima možda najveće posljedice kada su u pitanju zastoji ili razdoblja kada su odnosi između dvije države na niskoj razini.

Velikim pomakom on je ocijenio ulazak u Vladu Srbije.