Jubilarni, 30. Međunarodni festival kazališta za djecu

Međunarodni festival kazališta za djecu Subotica ove će godine biti održan od 17. do 22. rujna u organizaciji Otvorenog sveučilišta Subotica, a na programu će se naći 14 predstava za djecu iz cijeloga svijeta po izboru izbornika festivala dr. Zorana Đerića. Tako će se tijekom Festivala moći pogledati predstave iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunjske, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a uz to i predstave iz Zrenjanina i Subotice.

U natjecateljskom programu sudjelovat će predstava Pradjevojčica autorice Desanke Maksimović i Mine Petrić, u režiji Sonje Petrović. Predstavu izvodi Narodno pozorište Toša Jovanović iz Zrenjanina. U izvođenju Dječjeg kazališta Subotica bit će prikazana predstava Iza brda, preko brega autorice Žoke Hernjak, dok režiju potpisuje Armin Ric.

U produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka dodazi predstava Djedine priče, koju je režirala Maja Lučić. Iz Mostara dolazi predstava Zmaj i princeze, iz Banja Luke Sedam gavranova, dok iz Nikšića dolazi Bajka o elektricitetu. Lutkarsko kazalište iz Mađarske izvest će predstavu Paprika Jancsi i đavolji jezik autora i redatelja Olivera Silnera, a iz kazališta Baja Mare iz Rumunjske stižu Petar i Vuk. Iz Azije dva kazališta donose dvije predstave: Dječje kazalište Instituta za blagostanje Kine izvodi predstavu Umjetnost rata, dok predstava Priča o ljubavi jednog drveta dolazi iz Južne Koreje. Česi donose predstavu Stara priča, iz Estonije dolazi predstava Noćna pjesma. Iz Portugala stiže predstava I tako dalje, dok slovačko kazalište donosi predstavu Žena-foka.

Tročlani žiri čine poljski redatelj, dramaturg i teatrolog Jaroslav Antonjuk, te ovogodišnje dobitnice nagrade Mali princ lutkarica, pedagoginja i publicistica Jelena Sitar i glumica i redateljica Amela Vučenović.

Uz predstave, organizatori pripremaju i prateći program, izložbe, radionice, filmski program… Točna satnica do zaključenja našeg tjednika još nije bila objavljena, no, kako su organizatori najavili, bit će objavljeno na njihovom službenom sajtu.