Izložba Gorana Kujundžića u Umjetničkoj galeriji BiH

Hrvatski vizualni umjetnik podrijetlom iz Subotice Goran Kujundžić predstavio se nedavno i sarajevskoj publici, izložbom Ornamentalne strukture u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, sa stajališta vizualne umjetnosti, najstarijoj i najznačajnijoj muzejskoj instituciju u toj državi. Izložba je realizirana s Franjevačkim muzejom i Galerijom Široki Brijeg, gdje je izložba ranije bila postavljena.

Kujundžić je autor koji kao motiv u svojemu radu koristi ornament.

»Kujundžićevi radovi nas privlače da ih analiziramo, uspoređujemo svaki pojedini element (modul) i pronađemo razinu različitosti od onog prethodnog. Djeluju nam privlačno i kao cjelina i kao segment, a našim iščitavanjem sudjelujemo u prepoznavanju strukture cjeline. Oni stvaraju sinergični zvuk, svaki u svom tonalitetu i jačini – iako nemaju pravac čitanja, djeluju simultano i odjednom, poput vrlo složenoga akorda, Ligetijeve mikrosimfonije, ostvarene atmosfere. Ponekad se temeljni oblik ornamenta replicira na cjelinu, a katkad sasvim suprotno – tvori jedan sasvim drugi oblik i sasvim drukčije stanje. U svakom slučaju, osnovni oblik je poput sjemena, u kojem je sadržana informacija za potencijalni razvoj cjeline, pa se na autorov rad može gledati i kao na zapis genetičkoga koda jednog likovnog bića, čije se granice – ako uopće i postoje – tek otkrivaju«, zapisao je o izložbi dr. art. Marko Šošić.

Goran Kujundžić rođen je 1976. u Subotici. Diplomirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja 2003. godine. Na istoj akademiji je doktorirao 2014. godine. Od 2008. zaposlen je na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku. Trenutačno je u zvanju izvanrednog profesora. Do sada je imao 16 samostalnih izložbi i preko 50 skupnih izložbi.