Nacionalni susret volontera i djelatnika Caritasa

RUSKI KRSTUR – U subotu, 1. lipnja, u Ruskom Krsturu, u Marijanskom svetištu Vodica održan je Nacionalni susret volontera i djelatnika Caritasa. Na susretu se okupilo 320 volontera i djelatnika iz svih pet dijeceza u Srbiji, a domaćin ovogodišnjeg susreta bila je grkokatolička Eparhija sv. Nikolaja.
Nakon okuoljanja sudionika susreta, sve prisutne pozdravili su oci biskupi, mons. Đuro Džudžar i predsjednik Caritasa Srbije, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar.
Mons. Džudžar je naglasio da je dobročinstvo služba ljubavi u Kristu, usmjerena prema svakom čovjeku, i da bi Crkva postala humanitarna agencija s odjelom za logistiku kada bi pružala samo materijalnu pomoć. »Caritas je dobročinstvo, a ne samo puko davanje. Caritas je zagrljaj Boga za svakog čovjeka«, istakao je mons. Đuro Džudžar.
Predsjednik Caritasa Srbije, mons. Stanislav Hočevar zahvalio je na gostoprimstvu novom eparhu mons. Đuri Džudžaru u Eparhiji sv. Nikolaja, koja je nedavno proglašena, odlukom pape Franje, i u ime svih biskupa u Srbiji pozdravio je sve prisutne volontere i djelatnike u Caritasu. Mons. Hočevar ukazao je na to da se ovaj susret održava tijekom Duhovske devetnice, u vrijeme kada posebno molimo za svako odbačeno ljudsko biće, te je podsjetio kako je svako ljudsko biće stvoreno prema Božjoj slici.
Slijedilo je liturgijsko slavlje, koje je predvodio mons. Đuro Džudžar uz koncelebraciju mons. Stanislava Hočevara, vlč. Ivice Damjanovića, ravnatelja Caritasa Eparhije sv. Nikolaja preč. Vladislava Varge i brojnih svećenika iz svih dijeceza. Sveta misa je služena po bizantskim obredima, dok su liturgijska čitanja i homilija bile na hrvatskom i mađarskom jeziku. U svojoj homiliji mons. Stanislav Hočevar istakao je da je glavni problem današnjice nedovoljna upotreba razuma, koji je darovan svakom čoveku. »Ljudi, kao i Bog, imaju svjetlost razuma da mogu otkrivati što je dobro, a što ne, što je istina, a što ne, što nas spaja, a što razdvaja i što je to što spaja obitelj, a što je razara«. Ovom prigodom mons. Hočevar je također pozvao sve ravnatelje dijecezanskih caritasa i sve svećenike da učine sve da naše obitelji budu prave obitelji i da se svako dijete smije roditi iz bezuvjetne ljubavi oca i majke. Također, svim djelatnicima u Caritasu poručio je da moraju braniti tu bezuvjetnu Božju ljubav i naglasio da, samo ako budemo imali takve obitelji u kojima će vladati bezuvjetna ljubav, možemo doći do integralnog razvoja.
Po završetku prvog dijela susreta uslijedio je ručak i zajedničko druženje uz predivne zvuke lokalnog muzičkog benda iz Ruskog Krstura Aria, koji je izveo nekoliko domaćih i stranih muzičkih skladbi.
Tema ovogodišnjeg susreta bila je posvećena razvoju župskih caritasa u Srbiji, a geslo susreta bilo je ŽUPA + ŽUPNIK + VOLONTER = USPJEH. Održano je pet radionica u pet odvojenih skupina, koje su podijeljene po starosnoj dobi: skupinu za mlađe od 30 godina vodio je ravnatelj Caritasa Srbije vlč. Ivica Damjanović; skupinu za osobe od 30 do 50 godina vodila je s. Mihaela Vorotnjak iz Ruskog Krstura; skupinu za starije od 50 godina vodio je preč. Vladislav Varga, ravnatelj Caritasa Eparhije sv. Nikolaja; skupinu za svećenike, redovnike i redovnice vodio je mons. Stanislav Hočevar, dok je skupinu na mađarskom jeziku vodio vlč. István Dobai.
Nakon kratke pauze i osvježenja, uslijedila je zajednička molitva krunice, koja se molila naizmenično na hrvatskom, mađarskom i rusinskom jeziku. Po završetku krunice volonteri su uz Božiji blagoslov krenuli svojim domovima obogaćeni novim iskustvom, novim poznanstvima i smjernicama za dalji volonterski rad.