Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku

Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku je kulturna manifestacija za djecu i mlade. Pokretač ove manifestacije je kulturna djelatnica vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković. Održava se jednom godišnje u studenom mjesecu, a mjesto održavanja je tradicionalno subotička Gradska knjižnica. Manifestaciju organizira subotička Hrvatska čitaonica.

srednji

Na manifestaciji sudjeluje oko 100 najboljih recitatora sa područja autonomne pokrajine Vojvodine, Srbija. Sudionici su razvrstani u trima dobnim skupinama: niži razredi osnovnih škola, viši razredi osnovnih škola i srednjoškolci te mladi do 27 godina starosti. U izboru tekstova se uzima uglavnom poznatije pjesnike iz Hrvatske da bi “djeca koja uče na hrvatskom nastavnom jeziku upoznala i hrvatsku poeziju” odnosno “da govore na hrvatskom jeziku i upoznaju hrvatske pjesnike u povijesnom kontinuitetu”. Veliki se značaj pridaje davanjem stihova pjesnika vojvođanskih Hrvata, kao što su Jasna Melvinger, Milovan Miković, Vojislav Sekelj i Petko Vojnić Purčar.

Nagrade najboljim sudionicima su knjige na hrvatskom jeziku, pohvalnice te jednodnevni izleti u Hrvatsku. Od poznatih osoba koje su bile sucima u stručnim i ocjenjivačkim odborima, valja navesti Mariju Šeremešić i Milovana Mikovića.

Davorin Horvacki – Crvenkapica i vuk, Džonatana Kejpa

Dona Karan – Mačka kod psihijatra, Luke Paljetka

Manifestacija “Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku” sortirana po godinama (KLIKOM NA LINK IZ TABELE OTVARATE STRANICU SA PODACIMA O MANIFESTACIJI):

I. smotra recitatora na hrvatskom jeziku
II. smotra recitatora na hrvatskom jeziku
III. smotra recitatora na hrvatskom jeziku
IV. smotra recitatora na hrvatskom jeziku
V. smotra recitatora na hrvatskom jeziku
VI. smotra recitatora na hrvatskom jeziku
VII. smotra recitatora na hrvatskom jeziku
IX. smotra recitatora na hrvatskom jeziku
X. smotra recitatora na hrvatskom jeziku
XI. smotra recitatora na hrvatskom jeziku
XII. smotra recitatora na hrvatskom jeziku
XIII. smotra recitatora na hrvatskom jeziku