Održan sastanak u povodu organiziranja manifestacije „Srijemci Srijemu“

Pripremni sastanak u povodu organiziranja manifestacije „Srijemci Srijemu“ održan je jučer, 15. rujna u dvorištu župe Presvetog Trojstva u Surčinu u suorganizaciji Hrvatske čitaonice „Fischer“, Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Uvodne i pozdravne riječi na početku susreta uputila je predsjednica HČ „Fischer“ Katica Naglić. Lazar Cvijin je u svom obraćanju ukazao na poznatu činjenicu ograničenih mogućnosti organiziranja manifestacija u uvjetima mjera kojih se svi nužno moramo pridržavati uslijed pandemije Covid-19 i iznio prijedlog da se ove godine manifestacija „Srijemci Srijemu“ organizira u vidu snimanja dokumentarnih filmova o svakoj udruzi, gdje bi svaka udruga bila u prilici prikazati svoj rad, povijest, odjele i manifestacije. Od snimljenog materijala bi se sačinio film koji bi sadržavao objedinjeni prikaz djelovanja svih udruga u trajanju od po 10 minuta za svaku udrugu. Kada to uvjeti dopuste, film bi bio prikazan u Surčinu, mjestu ovogodišnjeg domaćina manifestacije „Srijemci Srijemu“. Snimljeni materijal o udruzi bi bio ustupljen samoj udruzi i mogao bi se koristiti u promotivne svrhe, a također bi bio ponuđen i RTV-u za prikazivanje u emisiji „Svjetionik“ kao serijal emisija posvećen srijemskim hrvatskim udrugama.
Na sastanku je dogovoreno da će tijekom idućih 15 dana udruge početi prikupljati materijal u vidu starih fotografija, snimaka nastupa ili proba, a snimanja će početi početkom listopada. Troškovi cijelog projekta će se financirati iz sredstava osiguranih preko HNV-a i Fondacije „Cro-Fond“ putem natječaja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije.

Foto i izvor: hnv.org.rs