Palić Film Festival – Saša Radojević: Danas imamo apsolutno fascinantne tekstove o filmu na internet

Četvrtog festivalskog dana, u utorak, 15. rujna, u glavnom natjecateljskom programu Festivala europskog filma Palić prikazani su filmovi “Nada” norveške redateljice Marie Sødahl i poljsko-švedski film “Znoj” Magnusa Von Horna. U izboru Paralele i sudari na repertoaru su bili filmovi “Zaboravljeni” ukrajinske redateljice Darije Oniščenko i “FREM” slovačke redateljice Vjere Čakani.
Na festivalu je također organizirana Radionica filmskih kritičara, uz podršku Filmskog centra Srbije, namijenjena mladim filmskim kritičarima koji povremeno objavljuju svoje kritike u domaćim i međunarodnim časopisima. Jedan od mentora radionice je redatelj i scenarist Saša Radojević, koji je o ovogodišnjim sudionicima rekao: „Sudionici radionice dolaze iz Novog Sada, Beograda i Mostara. Riječ je o mladim ljudima koji su izravno povezani s filmom, neki su već završili svoje filmske škole, a ima i onih koji s njima nisu izravno povezani. Ovo je prilika da se presijeku različita znanja i da ukažemo na moguće pristupe i analize filma, a s druge strane da od novih generacija čujemo što je važno za njihovu viziju stvaranja filma, u ovom trenutku. ”
Glede stanja filmske kritike u današnjim medijima i na internetu, Radojević je primijetio: “Svjedoci smo paradoksa kada je riječ o filmskoj kritici. Činjenica je da je izgubila mjesto i prostor u ključnim medijima – velikim dnevnim novinama ili televizijskim postajama. Ali s druge strane, na određenim platformama i u određenim analizama napisanim u različitim institucijama ili na fakultetima, imate apsolutno fascinantne tekstove o filmu. U ovom trenutku nikada niste mogli pročitati bolje analize filmova nego na Internetu. To je svojevrsno zadovoljstvo i zamjena za ono što je vezano uz percepciju filma u javnom mnijenju “, zaključio je Radojević.
Šestog festivalskog dana, u četvrtak, 17. rujna, u kinu EuroCinem, u Glavnom natjecateljskom programu u 20 sati bit će prikazan film “Pinokio” talijanskog redatelja Matea Garonea, a u 22 sata film “18% sive” bugarskog redatelja Viktora Čučkova. U izboru Paralele i sudari u 19:30 sati u kinu Abazi na repertoaru će biti film “Partenon” litvanskog redatelja Mantasa Kvedaravičiusa, dok će u 21:30 na programu biti program “Sutra je još uvek juli” u režiji Dejana. Vlaisavljević Nikt.

Foto: Igor Irge