Program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije – Grijanje u kući monoštorske udruge

Sredstva iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija u  svoj objekt uložit će u monoštorska udruga, a iz kroz taj projekt bit će riješeno grijanje. Bodrogu je partner u ovom projektu KUD Zora iz Piškorevaca.

» Novac iz ovog projekta uložit ćemo u postavljanje grijanja u dijelu Kuće monoštorske župe. To je nešto više od 150 četvornih metara dijela u kome su sobe za noćenje, hodnicu, dvorana za ručavanje i dio u kome će biti prostorije naše udruge. To je skoro dvije trećina prostora, a bez grijanja će za sada ostati izložbeni dio i još neki dijelovi gdje grijanje nije ni nužno.  Odlučili smo se za grijanje na vodenu pumpu, jer je ta vrsta grijanja najjednostavnija, najčistija  ne zahtjeva kupovinu ogreva ranije, već se plati kada se i koliko potroši«, kaže predsjednik Bodroga Željko Šeremešić.

Kuću monoštorske župe u kojoj su do 1992. godine bile časne sestre KUD Hrvata Bodrog dobio je na korištenje početkom 2020. godine od župe sv. Petra i Pavla. Već prve godine počeli su radovi na kompletnoj obnovi. »Zamjenjeni su podovi, sređeni zidovi, u jednom dijelu su spušteni stropovi, postavljene su nove instalacije struje, vode i kanalizacije, saniran je dio krovišta, uređena su dva podrumska prostora, zamjenjana je  skoro kompletna stolarija«, nabraja najznačajnije radove koji su urađeni protekle tri godine.

Kada je udruga dobila kuću na korištenje imala je dvanaest prostorija, četrdeset dužnih metara hodnika, dva podruma,  dvorište dugo devedeset, a širokim na nekim mjestima i šezdeset metara. Tijekom radova rađena su i unutarnja preuređenja kako bi se dobio iožbeno-muzejskog prostora u kome će Hrvati Šokci Monoštora predstaviti svoje identitetske odrednice.