Završen XI. saziv Međunarodne umjetničke kolonije »Stipan Šabić 2023.«

Trideset i pet likovnih radova naslikalo je 13, mahom akademskih slikara iz Hrvatske, Bugarske, BiH, Makedonije, Mađarske i Srbije, na XI. sazivu Međunarodne umjetničke kolonije »Stipan Šabić 2023.« održanom od 7. do 12. kolovoza u Domu učenika srednjih škola u Subotici, u organizaciji Hrvatske likovne udruge Croart. Svečano zatvaranje ove kolonije priređeno je u subotu, kada su i prikazana nastala djela te svim sudionicima podijeljene zahvalnice.

Jedanaesti saziv spomenute kolonije održan je u godini kada se obilježava 20. obljetnica smrti Stipana Šabića (1928. – 2003.), znamenitog hrvatskog likovnog stvaratelja i pedagoga, rodom iz Tavankuta, po kojem ova međunarodna umjetnička kolonija nosi naziv.

Predsjednik HLU-a Croart Josip Horvat ovom se prigodom zahvalio sudionicima umjetnicima te svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju kolonije.

Zahvalnice svim sudionicima podijelila je članica Organizacijskog odbora ove kolonije, dopredsjednica Upravnog odbora HLU-a Croart i također slikarica Nela Horvat, a program je vodila članica Croarta Jelena Lipozenčić, koja je među ostalim istaknula kako je želja Udruge da kolonija na spomen Stipanu Šabiću svake godine bude prepoznata kao sastavni dio umjetničkog života Subotice, budući da je Stipe, kako su ga zvali od milja, 60-ih godina prošlog stoljeća predstavio prve umjetnike naive u tehnici slame, prije više od 25 godina s HKC-om Bunjevačko kolo otpočeo realizaciju Likovne kolonije Bunarić, uspješno pripremao mnoge mlade talente za prijem na likovne akademije diljem Jugoslavije,                                              mnogim talentima, ljubiteljima likovne umjetnosti pomogao da ovladaju tajnama crtanja i ljepotom stvaranja.

U okviru programa s dvije glazbene točke nastupila je flautistica Lucija Vukov, maturantica srednje Muzičke škole u Subotici, a sudionica kolonije Zvjezdana Jembrih je pročitala svoje dvije pjesme.