Prvi sastanak tima za izradu Strategije kulture hrvatske zajednice

Prvi sastanak tima za izradu Strategije kulture hrvatske zajednice u Republici Srbiji za razdbolje od 2024. do 2029. godine održan je jučer u Hrvatskom domu – Matici. Izradu ovog dokumenta koordinira Hrvatsko nacionalno vijeće, a tim čine predstavnici HNV-a i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, udruga kulture i medija na hrvatskom jeziku. Koordinator tima je član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Denis Lipozenčić.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić kaže kako Vijeće puno vremena i pažnje pridaje izradi strategija, jer je »dobar plan – pola posla«.

»Jako je važno sagledati realno stanje u području kulture i koji su realno mogući maksimalni ishodi u sadašnjim okolnostima. Na prvom sastanku rasporedili smo zadaće članovima tima, a izrada strategije trajat će narednih nekoliko mjeseci do godinu dana. Kada dokument bude izrađen, bit će, kao i svaki puta, javne rasprave i tako će svi moći sudjelovati u kreiranju strategije. Područje kulture jedno je od najvećih o kojima HNV skrbi, a ovo područje nije neistraženo, budući da u tom području imamo profesionalnu instituciju i četrdesetak aktivnih udruga«, kaže Vojnić.

Ovo će biti druga strategija kulture Hrvata u Srbiji od uspostave njihove manjinske samouprave 2002. godine. Prva je bila donesena za razdoblje od 2017. do 2021. godine.