U Beočinu utemeljen mjesni ogranak DSHV-a

Uz nazočnost tridesetak članova Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Beočinu je 25. svibnja osnovan mjesni odbor ove stranke. Članovi ovog mjesnog odbora su iz Beočina i Čerevića, a ambicije su im da, kako je rečeno, djeluju i u širem području srijemskog Podunavlja i fruškogorskog podgorja, gdje živi nešto više od tisuću Hrvata.

Za predsjednika Mjesnog odbora izabran je Darko Baštovanović, master politolog iz Beočina, za zamjenika predsjednika Ivan Ber, obrtnik iz Čerevića, a za članove vodstva Jelena Pavlović, Ivan Verner i Ivan Jakopović.

»Prvi puta Beočin dobija jednu opciju s hrvatskim predznakom, ali u svojem djelovanju trebamo biti otvoreni za sve katolike ovdje. Želimo biti na pomoć župama u Beočinu, Čereviću i Srijemskoj Kamenici, povezujući se dodatno s našim predstavnicima u Hrvatskom nacionalnom vijeću, s vlastima u Hrvatskoj, ali i s dvije susjedne hrvatske županije: Vukovarsko-srijemskom i Osječko-baranjskom. Za sve to su uvjeti više nego pozitivni, sada kada imamo ministra u Vladi Srbije Tomislava Žigmanova, kao i predstavnike u pokrajinskoj vlasti i na razini susjednog Grada Novog Sada. Nismo sami, a tražit ćemo i načina kako osigurati političku participaciju u općini Beočin«, kazao je u nastupnom govoru Baštovanović.

On je istaknuo i kako je u Beočinu i okolici prikupljen veliki broj potpisa za elektore za prošlogodišnje izbore za HNV, te je takva potpora listi »Hrvati i dalje zajedno« koju je podržao DSHV, bio jedan od motiva za današnji događaj.

Osnivačkom skupu su nazočili i obratili se dopredsjednica stranke Ankica Jukić Mandić te predsjednik Mladeži i savjetnik ministra Žigmanova za zaštitu nacionalnih manjina Marin Piuković. Gosti su bili i predsjednik susjednog mjesnog odbora u Novom Sadu Goran Krnčević te savjetnik ministra Žigmanova za područje održivog razvoja Marko Tucakov. Skupštinu je vodio Ninoslav Radak, djelatnik DSHV-ove središnjice i tajnica stranke Lozika Jaramazović.

Mjesni odbor Beočin utemeljen je u župnoj kući beočinske Župe svete Barbare, djevice i mučenice. »Crkva je i do sada bila jedino utočište našeg naroda i ovdje. Zahvaljujemo, stoga, mjesnom župniku vlč. Luki Ivkoviću na gostoprimstvu i na poticajnim molitvama za narodno i obiteljsko jedinstvo, te svjedočenje jedinstva u vjeri koje su izrečene tijekom svete mise i euharistijskog klanjanja koji su slavljeni prije osnivačke skupštine«, navodi se u priopćenju DSHV-a.

Projekt: Cronline news

Pokrovitelj: Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama